Redactor: Sorina Bujarov
Întârzierile în recunoașterea și tratarea promptă a pacientilor cu hemoragii cerebrale cauzează prejudicii mari și inutile pacienților, avertizează cel mai recent sondaj național britanic privind cauzele decesului în rândul pacienților.
În ciuda îmbunătățirilor majore în ceea ce ține de tratamentul anevrismului cerebral, există îngrijorări serioase la acest capitol, scrie onmedica.com. Întârzierile în diagnosticarea pacienților cu hemoragie subarahnoidienă (cauzată de anevrismul cerebral) influențează negativ calitatea tratamentului. Realizatorii raportului au constatat un flux constant de întârzieri în evaluare, diagnostic și tratamentul pacienților cu hemoragii cerebrale anume în zilele de week-end.
„Necesitatea unor protocoale privind îngirjirea pacienților cu hemoragii craniene devine și mai evidentă prin acest raport. Sunt extrem de îngrijorat de faptul că întârzierea diagnosticului în asistența primară și secundară precum și întârzierea tratamentului, în special în week-end, afectează îngrijirea bolnavului. Este deja cunoscut faptul că timpul de tratament este semnificativ mai lung în Marea Britanie decât în alte țări dezvoltate”, a declarat coautorul raportului dr. Alex Goodwin.
Specialiștii mai spun că acest raport evidențiază domeniile care au cea mai mare nevoie de îmbunătățiri. În ceea ce privește diagnosticul, se subliniază faptul că medicii nu reușesc să recunoască simptomele hemoragiei cerebrale atunci când pacienții prezintă dureri de cap severe și alte semne de avertizare. Mai mult decât atât, în 18 la sută din cazuri, evaluarea inițială la asistența medicală secundară nu au inclus un examen neurologic, de aceea diagnosticul nu a fost unul prompt. De asemenea, o treime din spitale nu au avut niciun protocol în ceea ce ține de investigațiile durerilor de cap de debut.
Potrivit raportului, îngrijorător este și faptul că serviciile de reabilitare și îngrijire continuă după operație și după externare nu sunt planificate adecvat. Ca rezultat, doar 16% dintre pacienții care au solicitat un sprijin neuropsihologic a fost consultat în spital, iar 12 la sută - după externare. De asemenea, specialiștii au remarcat că în 21 la sută din cazuri, planificarea pentru reabilitarea în spital a fost efectuată inadecvat, iar 20% dintre pacienții externați nu au avut un plan bine stabilit pentru ingrijirea continuă.
Cu toate acestea, în raport se menționează și o îmbunătățire. Astfel, 90% din spitale ar putea efectua tomografie computerizată la cap timp de 24 de ore, șapte zile pe săptămână, iar 86 la sută dintre pacienți au fost tratați cu ajutorul tehnicii endovasculare.
Articole relaționate:
Medicii scapă din vedere peste 60% dintre cazurile de cancer pancreatic