Redactor: Sorina Bujarov    

Când trebuie să luați antibiotice. Preparatele date nu sunt soluţia pentru infecţiile cauzate de viruşi, precum răceli obişnuite sau gripă, informează experții Centrului European de Prevenire și Control a Bolilor. Aceștia spun că antibioticele sunt eficiente numai împotriva infecţiilor bacteriene și nu împiedică răspândirea viruşilor la alte persoane, informează ecdc.europa.eu. Diagnosticul corect şi decizia privind necesitatea antibioticelor pot fi stabilite doar de un medic.

Utilizarea incorectă a antibioticelor. Dacă luați incorect antibioticele în rezultat veți avea doar bacterii mai rezistente la tratamentul cu aceste preparate. Prin urmare, când veţi mai avea nevoie de antibiotice în viitor, s-ar putea ca acestea să nu mai aibă efect. Acesta este un pericol pentru sănătate nu numai pentru persoana care a consumat antibiotice în mod necorespunzător, ci şi pentru orice persoană care ar putea contracta ulterior bacteriile rezistente.

Efectele secundare ale antibioticelor. Specialiștii susțin că adesea, antibioticele au efecte secundare precum diareea. De aceea, înainte de a lua antibiotice urmaţi întotdeauna sfatul medicului.

Antibioticele şi gripa pandemică. Cum trebuie să luați antibiotice? Dacă medicul a confirmat că antibioticele sunt necesare, este foarte important să luaţi antibioticele în mod responsabil. Luaţi preparatele numai când sunt prescrise de un medic şi respectaţi instrucţiunile acestuia privind modul de a lua antibiotice astfel încât acestea să fie eficiente şi în viitor.

Cum păstrați eficacitatea antibioticelor. Nu păstraţi antibiotice rămase de la tratamente anterioare. Dacă aţi primit mai multe doze decât v-au fost prescrise, întrebaţi farmacistul cum trebuie eliminate. Antibioticele îşi pierd eficacitatea într-un ritm care nu a fost anticipat nici măcar cu cinci ani în urmă. Aceasta deoarece utilizarea antibioticelor face ca bacteriile să devină mai rezistente la tratamentele cu astfel de medicamente.

Dacă vom continua să consumăm antibiotice în ritmul actual, Europa se poate confrunta cu o revenire la epoca de dinaintea antibioticelor, când o infecţie bacteriană obişnuită, ca pneumonia, putea însemna condamnarea la moarte. Prin urmare, când veţi mai avea nevoie de antibiotice în viitor, s-ar putea ca acestea să nu mai aibă efect. Respectaţi întotdeauna sfatul medicului cu privire la momentul şi modul de utilizare a antibioticelor într-un mod responsabil astfel încât acestea să poată rămâne eficiente şi pe viitor.

 

Articole relaționate:

Experții Centrului European de Prevenire și Control a Bolilor recomandă medicilor de familie să prescrie mai rar antibiotice bolnavilor 

Progresele medicinii din ultimii o sută de ani ar putea ajunge pe apa sâmbetei din cauza numărului mare de prescriere a antibioticelor 

Când se recomandă administrarea antibioticelor