Redactor: Irina Papuc
Rezistența la medicamente pe care o capătă bacteriile reprezintă una dintre cele mai grave amenințări din istoria medicinei. Odată cu imunitatea pe care o capătă bacteriile în fața medicamentelor, pe care noi le consumăm ca să scăpăm de ele, intervențiile de rutină ale medicilor riscă să devină chiar mortale „în viitorul apropiat”. Despre aceasta atrag atenția medici din Guvernul britanic în revista de sănătate The Lancet.
Deși prescrierea antibioticelor sau produceselor anti-microbiene s-a aflat mereu sub lupa autorităților de-a lungul anilor, acestea din urmă fiind depășite, astăzi sistemele de sănătate din mai multe țări, care deja se află sub presiunea populației în vârstă, au o nouă preocupare: cea de a face față cerințelor unei noi ere - „post-antibiotice” - care va avea prețuri mult mai mari pentru tratamentul oamenilor, scrie The Independent.
Într-o profundă reflecție asupra acestei serioase amenințări, medicul-șef adjunct al Angliei, profesorul John Watson scrie: „Mi-e frică de faptul că peste 20 de ani, când voi merge la un spital pentru un transplant, aș putea lua o infecție care să ducă la complicații majore sau chiar deces din simplul fapt că antibioticele nu vor avea același efect pe care îl au acum”.
Potrivit The Independent, aproximativ 35 de milioane de antibiotice sunt prescrise de medicii din Anglia în fiecare an. Respectiv, cu cât mai mult sunt distribuite aceste medicamente, cu atât și bacteriile vor căpăta rezistența la ele. În trecut, dezvoltarea industriei farmaceutice a ținut pasul cu evoluția microbilor, având o linie de producere constantă cu noi tipuri de antibiotice. Dar medicamentele nu au mai fost profitabile, iar o nouă clasă nu a mai fost creată din 1987.
Experții britanici avertizează în revista The Lancet că rata deceselor din cauza infecțiilor bacteriene „ar putea reveni la cifra de la începutul secolului al XX-lea”. „Medicina a avut foarte rar asemenea amenințări. Fără antibiotice, intervențiile minore până la transplanturile dificile ar fi imposibile, iar costurile de îngrijire a sănătății ar putea crește, odată cu trecerea la noile antibiotice, mult mai scumpe”.
Astfel, strategiile de combatere a rezistenței bacteriilor includ reducerea numărului de antibiotice prescrise de medici, îmbunătățirea condițiilor de igienă în spitale și stimularea industriei farmaceutice pentru a produce antibiotice noi și alternative pentru acestea.
Cu toate acestea, unii doctori britanici consideră că a venit timpul ca responsabilitatea să o poarte toți. „Schimbarea trebuie să aibă loc în corespundere cu așteptările pacientului. Trebuie să educăm oamenii și să le spunem că nu fiecare boală are nevoie de o pastilă”, spune doctorul Peter Swinyard, președintele Asociației Medicilor de Familie, pentru The Independent on Sunday.
„Noi, medicii, încercăm să nu prescriem antibiotice, dar e greu. Pacientul crede că prescrierea lor arată profesionalismul medicilor, iar dacă nu le dai aceste medicamente, se duc la alt centru de unde le obțin. Dar dacă vom trece la faza post-antibiotice, vom fi martorii când oamenii bolnavi de pneumonie, nu vor mai putea fi tratați cu antibiotice și vor muri, ceea ce nu se întâmplă astăzi. Oameni trebuie să înțeleagă acest lucru – dacă tratezi infecția unui copil pe care o are la ureche cu antibiotice, atunci mama lui poate să moară de pneumonie. Este un exemplu dur, dar aceasta e legătura pe care oamenii trebuie să o înțeleagă”.
Deocamdată nu există estimări, cât ar putea costa sistemele de sănătatea această rezistență în viitor. Dar potrivit Centrului European de prevenire și control a bolilor, în Europa sunt cheltuiți aproximativ 1,5 miliarde de euro pe an pentru problemele de sănătate care au la bază consumul de antibiotice.
Profesorul Otto Cars de la Universitatea Uppsala din Suedia, unul dintre experții în domeniul rezistenței antibioticelor, scrie în aceeași revistă britanică: „Rezistența antibioticelor este o problemă ecologică complexă, care poate afecta nu doar oamenii, dar și agricultura și mediul înconjurător. Trebuie să trecem de la etapa „învinuirilor și reproșurilor”, la care au contribuit multe părți interesate, la acțiuni politice concrete pentru a face față acestei amenințări”.
Articole relaționate:
Când se recomandă administrarea antibioticelor
Medicii americani prescriu greșit antibiotice puternice
Bolile cu transmitere sexuală devin tot mai rezistente la antibiotice
Rezistența la antibiotice, o problemă din ce în ce mai amenințătoare