Redactor: Irina Miron

Majoritatea medicilor americani prescriu cele mai puternice antibiotice, greșind astfel față de pacient. Un studiu realizat între anii 2007 și 2009 în Statele Unite, pe un număr de 238.000 de adulți, a arătat că doctorii au prescris antibiotice cu spectru larg în 61% dintre cazurile de infecție, informează News Max Health, citat de site-ul sănătate.bzi.ro. Rezultatele cercetării au fost publicate în „Journal of Antimicrobial Chemoterapy”. Un sfert dintre infecții se datorează virusurilor asupra cărora antibioticele de spectru larg, capabile să omoare un număr mare de bacterii, nu au niciun efect.

Deși a fost centrat pe adulți, cercetarea arată că cifrele sunt valabile și în cazul copiilor a căror dezvoltare sănătoasă este pusă în pericol. Doctorul Adam Hersh, expert în boli infecțioase și asistent la Utah School of Medicine, atenționează că „multe antibiotice prescrise copiilor sunt inutile, în special pentru cazurile generate de virusuri, în care antibioticele nu ajută deloc”.

„Chiar și atunci când se cunoaște că un antibiotic de spectru îngust este singurul eficace, ca în infecțiile streptococice ale gâtului sau în infecțiile urechilor, medicii prescriu adesea antibiotice de genul Z-Pack, care pot fi mai puțin eficiente decât amoxicilina”, explică medicul.

Dr. Lauri Hicks, medic epidemiolog la Centrul pentru prevenirea și controlul maladiilor și Universitatea din California, coautoare a studiului, a spus că „cea mai mare problemă în utilizarea antibioticelor, atunci când nu este nevoie de ele, este inducerea rezistenței la antibiotice, care se produce când bacteriile supraviețuiesc prin păcălirea antibioticului”.

„Infecțiile comune devin greu de tratat, iar atunci când chiar ai nevoie de un antibiotic, s-ar putea să nu mai aibă niciun efect”, spune Hicks.

Realizatorii studiului recomandă pacienților să se implice mai activ în apărarea propriei sănătăți și să își întrebe medicul curant dacă au nevoie cu adevărat de antibiotic și dacă medicamentul prescris este cea mai bună alegere pentru infecția de care suferă.

 

Articole relaționate:

Antibioticele pot provoca eczeme la copiii mici

Rezistența la antibiotice, o problemă din ce în ce mai amenințătoare

Copiii cu autism din Moldova, „calmați” cu preparate psihotrope care încetinesc activitatea creierului. Specialiștii spun că în nicio țară din lume nu se mai practică această metodă de tratament