Redactor: Irina Papuc
Ţigara electronică trebuie vândută doar în farmacii, se arată într-un raport al Consiliului Superior al Sănătăţii din Belgia. Experții din această țară sunt îngrijorați de lipsa datelor despre ingredientele concrete pe care le conține invenția
Pneumologi, oncologi şi toxicologi ai acestei instituţii avertizează în legătură cu prezenţa în aceste ţigări a unor substanţe toxice insuficient cunoscute şi a căror siguranţă pe termen lung nu a fost suficient studiată. În acelaşi timp, semnalează „marea diversitate” de produse, care, în opinia lor, creează diferite probleme în materie de etichetare sau în privinţa dozei de nicotină, transmite Agerpres.
Raportul semnalează că ţigara electronică se vinde ca un nou mijloc pentru a se renunţa la fumat şi, ca atare, trebuie să fie supusă unor criterii de securitate şi eficienţă. „Niciun produs comercializat astăzi în ţara noastră nu răspunde acestor condiţii”, avertizează experţii belgieni. Potrivit Consiliului Superior al Sănătăţii, eficienţa acestui produs nu este dovedită totdeauna în raport cu alte remedii vizând renunţarea la fumat.
Experţii recomandă să se realizeze mai multe studii şi să se 'interzică' afirmaţia potrivit căreia aceste ţigări ar îmbunătăţi starea de sănătate. Ţigara electronică trebuie să fie tratată ca 'un medicament' şi să fie vândută în farmacii, iar publicitatea referitoare la ea să fie limitată, potrivit experţilor. Aceştia cer, de asemenea, ca acest tip de ţigară să fie interzis în locurile unde este interzis fumatul.
Raportul va fi examinat de ministrul belgian al sănătăţii, Laurette Onkelinx, potrivit sursei citate.
Articole relaționate:
Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele