Redactor: Sorina Bujarov
Medicii din Indonezia s-au adunat în centrul capitalei Jakarta pentru a protesta împotriva a ceia ce ei numesc „criminalizarea” cadrelor medicale, după ce doi ginecologi sunt pedepsiți cu închisoarea, deoarece ar fi provocat moartea unei paciente.
Aproape 600 de membri ai Asociației Medicilor și Asociația de Obstetrică și Ginecologie din Indonezia au organizat o grevă de o zi în capitala Jakarta. La nivel național, mii de medici au ieșit în stradă la proteste simultane în orașele Makassar, South Sulawesi, Madiun, Java de Est, Lombok, West Nusa Tenggara, Kupang, East Nusa Tenggara, Balikpapan, Kalimantan de Est, Pekanbaru și Riau. Participanții la protest au avut pancarde cu inscripția „opriți criminalizarea medicilor”. Aceștia au cerut Curții Supreme de Justiție să-i elibereze pe cei doi ginecologi până când se va încheia procesul jurisdicțional, scrie thejakartaglobe.com.
„Acest lucru nu s-a întâmplat dintr-o dată, noi am încercat totul. Am trimis o scrisoare la Curtea Supremă de Justiție prin care am rugat să nu aresteze medicii, înainte să se finiseze controlul jurisdicțional, dar nenumăratele noastre cereri au fost ignorate”, a declarat presedintele Asociației de Obstetrică și Ginecologie Nurdadi Saleh.
Greva a fost generată de hotărârea Curții Supreme de Justiție care a decis că ginecologii și obstetricienii Dewa Ayu Sasiary Prawani, Hendy Siagian și Hendry Simanjuntak, din neglijență, în 2010 au provocat moartea unei femei care a fost supusă operației de cezariană, la spitalul Manado. Ginecologii au fost condamnați la 10 luni de închisoare pentru rolul lor în moartea Juliei Fransiska Makatey, provocată de complicații cardiace generate de o embolie de gaze. În timp ce judecătorii susțin că sentința lor este corectă, medicii din țară au asociat situația dată cu vânătoarea de vrăjitoare și amenință că vor urma repercusiuni de durată.
Membrii Asociației de Obstetrică și Ginecologie au afirmat că au efectuat propria anchetă, care a arătat că moartea femeii nu a survenit din cauza neglinței medicilor. Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție au decis însă contrariul, răsturnând astfel verdictul emis de către un tribunal local. Potrivit instanței, medicii nu au avut acordul Juliei sau familiei acesteea înainte de a efectua cezariana. De asemenea, aceștia se fac vinovați pentru că nu au verificat semnele vitale ale pacientului în timpul intervenției.
Julia a murit la scurt timp după operație, atunci când o cantitate substanțială de gaze prinse în sistemul vascular a ajuns la inimă. Specialiștii susțin că este normal ca aerul să pătrundă în sistemul circulator în timpul intervenției chirurgicale. Însă doar o cantitate foarte exagerată de aer poate opri inima - 100 ml. Embolii de gaze sunt un risc comun pentru intervențiile chirurgicale, cum ar fi cezariana, dar decesul provocat de acestea în cazul operațiilor de cezariană sunt foarte rare și poate apărea din cauza că nu au fost luate măsuri preventive adecvate.
În Indonezia acuzațiile de malpraxis sunt destul de frecvente, însă eforturile medicilor de a împiedica urmărirea penală în legătură cu neglijența colegilor lor s-au amplificat acum. Cei trei medici au dispărut însă după ce Curtea Supremă de Justiție i-a găsit vinovați de moartea femeii, anulând verdictul tribunalului local.
Articole relaționate: