Autor: Irina Papuc

Spunem de fiecare dată că promovarea sănătății este mai bună decât tratamentul. Însă nu doar doctorii din spitale devin pe zi ce trece mai puțini, ci și acei din serviciul de sănătate publică. Numărul acestora scade cu fiecare an. Datele statistice arată că într-un singur an numărul lor a scăzut cu 147. Cei mai mulți care pleacă sunt doctorii cu studii superioare, iar motivele pentru care aleg să se retragă sunt salariile extrem de mici. 

În cadrul Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice au activat în 2012 451 specialişti cu studii superioare. Cifra este într-o scădere esențială comparativ cu 2011 și 2010 când cifrele ajungeau la 598 şi 617. Numărul medicilor a ajuns astfel la 375 comparativ cu 507 în 2011 şi 487 în 2010. Cifra angajaților cu studii medii este la fel în descreștere, de la 862 la 774.  

Astfel, în ultimii doi ani s-a redus esențial numărul specialiștilor din subdiviziunile de promovare a sănătății – de la 62 la 52 la sută, sănătatea copiilor și tinerilor – de la 74 la 66 în ultimul an și din epidemiologie și bacteriologie.

Potrivit vicedirectorului Centrului Național de Sănătate Publică, Valeriu Pantea, numărul doctorilor s-a micșorat din 90 încoace de la 1.000 la aproape 500, iar celor cu studii medii de la aproximativ 3.000 la 815. Raioanele cele mai slab dotate cu cadre medicale sunt Basarabeasca, Nisporeni,  Șoldănești, Leova, Taraclia. Angajați cu studii medii sunt insuficienți și la Dondușeni și Vulcănești.

Pantea afirmă că salariile mizere sunt cel mai important motiv care îi obligă pe doctori să-și abandoneze profesia. „Un medic începător are un salariu între 900-1.100 lei, iar unul cu zeci de ani de experiență abia de ajunge la o remunerare lunară de 2.000 de lei”, spune angajatul, care recunoaște că este nevoit să lucreze peste program, ca să adune un salariu acceptabil.

„Cei mai mulți aleg ori să se reprofileze, ori să plece peste hotare. Avem colegi și în SUA. E și de înțeles, după atâția ani de studii, te gândești dacă merită să faci aceste sacrificii”, adaugă doctorul care lucrează în serviciul de sănătate publică de aproape 30 de ani.

În responsabilitățile Serviciul de Stat pentru Supravegherea Sănătății Publice intră elaborarea şi implementarea politicii şi strategiilor în domeniul prevenirii bolilor, supravegherea, prevenirea şi controlul bolilor transmisibile și netransmisibile, înregistrarea şi notificarea bolilor transmisibile, actualizarea sau reactualizarea periodică a priorităţilor din sănătatea publică prin programe de cercetări şi studii, supravegherea accesului populaţiei la serviciile de sănătate publică, promovarea sănătăţii, prin educare și informare.

 

Articole relaționate:

Încep testarea cu ei. Angajații Centrului Municipal de Sănătate Publică își fac screening-ul la diabet zaharat. Testarea va continua cu angajații din întreprinderile mari 

Insuficiență de medici de familie. Statisticile sunt sumbre și pentru anii următori 

Moldova, sursă de cadre medicale pentru statele europene. Topul țărilor preferate de medicii moldoveni