Autor: Sorina Bujarov

Anul trecut, peste 10.460 de angajați ai instituțiilor medicale au activat prin cumul. Dintre aceștia, peste 3.600 sunt doctori și aproape 4.200 - asistenți medicali, arată datele unui raport al Sindicatului „Sănătatea”. Același studiu precizează că pentru ocuparea funcțiilor libere și acordarea asistenței medicale conform necesităților populației, conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice au permis ca pe lângă munca de bază, angajații să mai poată munci și în alte instituții.

La spitalul din Dondușeni muncesc 48 de medici. Dintre aceștia, 14 specialiști activează prin cumul. Directorul Spitalului, Ion Munteanu spune că majoritatea celor care au două locuri de muncă, lucrează tot în oraș, dar la Centrul de Sănătate din raion. 

„Distanța nu e mare, așa că nu sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pentru a veni la muncă”, susține managerul spitalului din Dondușeni precizând totodată că fără acești specialiștii spitalul ar fi dus lipsă de personal.

Victor Josanu este medic de familie. De aproape 20 de ani are două locuri de muncă. Activează la spitalul din raionul Dondușeni și, în același timp, la Centrul de Sănătate Dondușeni. Spune că dorința de muncă și dezvoltare profesională, dar și lipsa unui salariu decent l-au motivat să îmbine cele două servicii. 

„Serviciul meu de bază este la Centrul de Sănătate, iar pe un salariu 0,25 muncesc și la spital. Am vrut să mă dezvolt ca specialist, de aceea și am acceptat provocarea. Știu că nu sunt specialiști suficienți acolo, de aceea am și mers să lucrez. Dacă mai iese cineva în concediu e jale. Desigur că și banii m-au motivat, pentru că salariu unui medic de familie este mic”, spune doctorul.

Aceiași situație este și la Spitalul Raional Hâncești. Directorul, Petru Ciubotaru spune că în intituție muncesc prin cumul opt specialiști.

„E ca în toate raioanele. Avem un chirurg, 3 traumatologi, 2 medici de gardă și 2 specialiști în obstetrică și ginecologie. Sunt care muncesc la noi de bază, dar majoritatea muncesc la noi prin cumul, deoarece noi aveam nevoie de specialiști”, susține managerul spitalului din Hâncești.

Margareta Grechin este unul din specialiștii care activează prin cumul la spitalul din Hâncești. Trăiește la Chișinău și muncește la Spitalul nr.3 din capitală, însă este nevoită să facă naveta o dată sau de două ori pe săptămână la Hâncești, acolo unde este medic de gardă la maternitate.

„Deodată serviciul de bază era în Hâncești, dar acolo lucram doar cu gravidele, însă eu nu vroiam să activez doar ca obstetrician, ci și ca ginecolog. Așa mi-am găsit de muncă în Capitală. Și din cauza salariului m-am văzut nevoită să îmi mai caut un alt serviciu. Știți ce salarii mici au lucrătorii medicali, nu te poți întreține cu așa bani”, povestește doctorul.

Margareta Grechin mai spune că îi este foarte greu să muncească la două spitale, mai ales din cauza distanței, însă nu vrea să renunțe. Banii în plus pe care-i câștigă și satisfacția personală este mai mare decât oboseala, a subliniat aceasta.

Anatolie Porcescu este medic de numai un an, însă din luna martie muncește prin cumul la două spitale – la cel din Hâncești și la Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare. Spune că a decis să combine două posturi de muncă, pentru a acumula mai multă experiență atât în domeniul traumatologiei, cât și în protezare.

„Așa s-a întâmplat că într-o instituție practic doar protezarea, iar în alta sunt traumatolog. Nu vroiam să aleg care dintre aceste două să le practic, de aceea am zis că o să mă ocup și de una și de alta. Și pentru bani o fac, de ce să nu recunosc, banii pe care îi câștig nu sunt suficienți. E foarte greu, dar… îmi place munca mea”, mărturisește doctorul.

Un alt studiu, efectuat de către Policlinica Republicană arată că 811 stomatologi din 901 câți există în țară, muncesc prin cumul în sectorul privat.

Iar datele Sindicatului „Sănătatea” arată că în 2012, din cauza insuficienței de cadre medicale, statele de personal au fost ocupate în proporție de 90,47 la sută. 

 

Articole relaționate:

Insuficiență de medici de familie. Statisticile sunt sumbre și pentru anii următori 

Sănătatea publică, pe umerii nimănui. Specialiștii din cadrul acestui serviciu devin mai puțini pe an ce trece 

Moldova, sursă de cadre medicale pentru statele europene. Topul țărilor preferate de medicii moldoveni