Autor: Sorina Bujarov

În Republica Moldova, frecvența maladiilor cronice crește odată cu vârsta copiilor. Cel puțin așa reiese dintr-un raportul prezentat de Centrul Național de Sănătate Publică. Potrivit acestuia, în timp ce numărul îmbolnăvirilor cronice la copiii de grădiniță este de 50 de cazuri la 1.000 de copii, în rândul elevilor frecvența maladiilor cronice crește de aproape trei ori. Mai exact, din 1.000 de elevi peste 140 suferă de boli cronice.

Pe primul loc se menţin maladiile sistemului respirator. Acestea reprezintă 37 la sută din totalul cazurilor înregistrate. Acestea sunt urmate de afecțiuni ale ochilor. Datele arată că aproape 9 la sută din îmbolnăvirile cronice printre copiii de vârstă școlară reprezintă afecțiunile ochilor. Copiii suferă mai rar de boli ale sistemului nervos (7,7%) și maladiile sistemului digestiv, care reprezintă 7 la sută. Aceste două afecțiuni se plasează pe locul trei și patru în clasament.

Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică susțin că maladiile sistemului respirator sunt cauzate de temperatura scăzută şi umiditatea relativ înaltă a aerului din încăperi, în special în cele auxiliare, precum WC-urile, coridoarele și sălile de sport. Astfel, dereglările sistemelor de încălzire, lipsa rândului doi de sticlă, aerisirea incorectă a camerelor sunt câteva cauze care acționează negativ asupra sănătății elevilor, susțin specialiștii de la Sănătate Publică.

Principalele cauze ale creșterii incidenței de afecțiuni ale ochilor sunt suprasolicitarea în procesul de studii și activitatea instituţiilor de învăţământ preuniversitar în 2 schimburi. Aceleași motive sunt invocate și în cazul apariției bolilor sistemului nervos, sunt de părere autorii raportului.

Astfel, în 75 din instituţiile preuniversitare din țară durata recreaţiilor a fost de doar 5 minute. Cele mai multe astfel de instituții se întâlnesc în raioanele Taraclia, Ialoveni, Comrat şi Teleneşti. Totodată, aproape 4% din liceele din țară au activat în 2 schimburi, cele mai multe fiind din raionul Basarabeasca, municipiul Bălţi, Şoldăneşti, Nisporeni și Ialoveni.  

În urma controalelor efectuate, specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică au constatat că elevii moldoveni nici nu sunt alimentați corespunzător. Aceștia consumă foarte rar carne, legume și fructe. Astfel, copiii sunt asigurați cu legume în proporție de doar 61%, cu fructe – 58%, cu lapte – 55%, iar cu carne – în proporție de 65%.

Mai puțin asigurați cu lapte sunt elevii din școlile din raioanele Soroca, Ştefan Vodă, Şoldăneşti, municipiul Chişinău, Orhei etc. Cea mai puțină carne consumă elevii din raioanele Rezina, Orhei, Hânceşti, Ungheni și Ştefan-Vodă. Elevii din raioanele Şoldăneşti, Ceadâr-Lunga, Soroca, Ştefan-Vodă nu sunt suficient de asiguraţi cu produse lactate. În același timp, majoritatea elevilor din raioanele Şoldăneşti, Ştefan-Vodă, Rezina, Soroca nu au consumat necesarul de legume. 

 

Articole relaționate:

Alimentația tatălui, foarte importantă pentru sănătatea viitorului copil 

Laptele crud sau nepasteurizat poate provoca diaree sau crampe abdominale 

Elevii vor fi asigurați cu fructe și lapte, iar mămicile vor putea să-și alăpteze micuții la serviciu. Acestea sunt doar câteva idei ale Ministerului Sănătății pentru următorii ani