Autor: Sorina Bujarov 

Apa potabilă din peste 61 la sută din apeductele rurale nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici, arată datele prezentate de Centrul Național de Sănătate Publică. Aceasta înseamnă că apa conține în exces substanţe chimice şi alte resturi solide care s-au dizolvat. Nici apa din fântâni nu este mai calitativă. Potrivit datelor prezentate de specialiștii în sănătate publică, apa din 84 la sută din fântânile din țară nu corespund normelor sanitaro-chimice. Aceasta în condițiile în care fântânile sunt unica sursă de alimentație cu apă pentru 75 la sută dintre moldoveni.

Datele mai arată că puțin peste 29 la sută dintre fântânile din Moldova și puțin peste 14% din apeductele rurale nu corespund nici parametrilor microbiologici. Aceasta înseamnă că apa conține în exces bacterii coliforme (care se găsesc în excrementele animalelor), E.coli, enterococi, precum și bacteria clostridium perfringens, care cauzează intoxicații.

 De asemenea, neconformități ale calităţii apei potabile au fost identificate și în școli și grădinițe. Astfel, peste 54 la sută din apeductele ce alimentează cu apă astfel de instituții nu corespund normelor sanitare privind calitatea apei potabile.

Potrivit specialiștilor, principalele cauze de poluare a apei din fântâni este lipsa unor sisteme eficiente de îndepărtare a deşeurilor şi nerespectarea măsurilor elementare de protecţie a surselor de apă.

Medicii susțin că apa poluată poate afecta în mod serios sănătatea oamenilor. Astfel, impuritățile, metalele grele, cât și nitrații pot dezvolta diferite afecțiuni grave. 

„Impuritățile din apă afectează foarte mult stomacul. Astfel, consumul apei contaminate cu diferite impurități poate duce la gastroduodenită, uneori chiar la hepatite toxice. Aceasta, în schimb, nu conține suficient iod, iar lipsa acestuia afectează glanda tiroidă. De asemenea, din cauza apei necalitative, se dezvoltă pielonefrita”, afirmă medicul de familie, Maria David.

Aceasta mai spune că apa necalitativă poate dezvolta chiar și boli de piele. De aceea, medicul recomandă ca apa din apeducte sau fântâni să fie fiartă înainte de a o consuma.

„Fierberea nu asigură o purificare absolut eficientă, însă reduce bacteriile. Ar fi bine ca fântânile să fie curățite măcar o dată în an. La noi se mai folosește clorul, pentru a nimic bacteriile, însă și acesta afectează sănătatea oamenilor”, a mai adăugat medicul.

Apa necalitativă afectează nu doar organele interne, ci și dantura.

„Fântânile din regiunea noastră sunt foarte bogate în fluor, de aceea foarte multă lume dezvoltă fluoroză, mai ales în satele Chirileni, Cornești, Pârlița, Toderești”, susține Eleonora Morteanu, medic stomatolog la spitalul din orașul Ungheni.

Și apa ce provine din râurile Prut și Nistru are un nivel ridicat de poluare. Aproape în toate cazurile de neconformitate a normelor sanitare privind calitatea apei în râurile  Nistru şi Prut a fost mărit indicele bacteriilor coliforme lactozopozitive.

Potrivit specialiștilor în sănătate publică, aceste date denotă faptul că în Republica Moldova nu funcţionează corespunzător majoritatea staţiilor de epurare, nu se efectuează salubrizarea corespunzătoare a teritoriului şi nu se soluţionează problema colectării şi epurării apelor meteorice.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în 2012 au fost construite și date în exploatare 77 de apeducte.

 

Articole relaționate:

Cantitatea de bacterii în lacurile din Capitală a depășit norma de 10 ori. Medicii spun că o astfel de situație nu s-a mai înregistrat de cel puțin trei ani 

Vibrionul holeriform, depistat în toate lacurile din municipiul Chișinău 

Atenție! Apa din fântâni şi izvoare - focar de infecţii după ploi