Autor: Sorina Bujarov

Majoritatea populației din Moldova, mai exact 84 la sută, ar susține o persoană din conducerea ţării sau un partid politic, dacă ar promova o lege antitutun, care i-ar proteja de expunerea la fumul de tutun. Așa arată datele unui sondaj privind pericolul expunerii la fumul de țigară şi eficienţa legilor antifumat, realizat de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

Potrivit acestuia, aproape toate femeile din țară, mai exact 91 la sută, ar susține sau și-ar da votul pentru partidul politic ce ar promova o lege care să le ocrotească sănătatea de fumul de tutun. La fel ar face și 76 la sută dintre bărbații moldoveni.

Indiferent de mediul de trai, vârstă, limba pe care o vorbesc, venit sau ocupație, 80 la sută dintre moldoveni ar susține un partid politic, dacă aceștia ar promova o lege care le-ar proteja sănătatea de fumul toxic de țigară.

Datele arată că 91 dintre nefumători și 2/3 dintre fumători ar susţine o persoană din conducerea ţării sau un partid politic, dacă acesta ar promova o lege care să-i protejeze de expunerea la fumul de tutun. În același timp, 6 la sută dintre respondenți susțin că nu ar face acest lucru, pentru că nu ar susţine această abordare.

 

Articole relaționate:

Nouă din zece moldoveni susțin interzicerea fumatului în locurile publice și la locurile de muncă închise, deoarece consideră că acesta le afectează foarte grav sănătatea 

Consiliul Uniunii Europene a aprobat revizuirea Directivei anti-tutun prin care sunt interzise țigările cu aromă și mărirea spațiului pentru avertismentele de pe ambalaj 

Industria tutunului a pierdut o luptă. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind controlul tutunului