Autor: Sorina Bujarov
Legea-i una, realitatea alta. Copiii din școli și grădinițe sunt hrăniți de zor cu terci și paste, meniul lor valorând între doi și maxim zece lei. Aceasta chiar dacă suma stabilită de către Ministerul Educației este cu mult mai mare.
În Republica Moldova, în 2013 plata pentru alimentația gratuită a copiilor din grădiniţe era de 16 lei și 75 de bani, iar pentru elevii claselor a I-IV din şcolile primare, gimnazii şi licee, norma alimentară era de 7,5 lei. Cu toate acestea, în unele școli și grădinițe, alimentele pe care le consumă zilnic un copil valorează mult mai puțin decât suma stabilită de către Ministerul Educației.
Este și cazul grădinițelor din raionul Căușeni. Potrivit Direcției Generale Învăţământ, Tineret şi Sport Căuşeni, cei peste 900 de copii din instituțiile preșcolare din Căușeni mănâncă zilnic terci, paste, supă și foarte rar carne ouă sau lapte. Astfel, celor șase grădiniţe din oraș, autoritățile publice locale nu oferă decât câțiva bănuți pentru alimentația zilnică a unui copil. Datele arată că în primele nouă luni ale lui 2013, din norma financiară stabilită, primăria orașului Căușeni a alocat doar 66 de bani pentru alimentația zilnică a copiilor din grădinița Nr.1 și 93 de bănuți pentru copii din grădinița Nr.3. Potrivit datelor prezentate de Direcția Generală Învăţământ, Tineret şi Sport Căuşeni, pentru grădiniţa Nr. 2 autoritățile locale au oferit 2,22 lei pentru meniul zilnic al unui copil, pentru copii din grădinița Nr. 4 s-au alocat 2,15 lei, pentru grădinița Nr.6- 2,47 lei, iar pentru grădinița Nr.7- 1,2 lei.
În același timp, datele arată că în primele nouă luni din 2013, copiii din aceste grădinițe au consumat doar 37 la sută din cantitatea zilnică necesară de fructe, 29 la sută din cantitatea necesară de lapte, 50 la sută din totalul necesar de carne și 27 la sută din consumul necesar de ouă. În schimb, terci și paste copiii au consumat în proporție de 215 la sută.
„Alimentația copiilor din aceste instituții nici pe departe nu este asigurată conform necesităților. Mănâncă alimente pe care nici câinii nu le mănâncă. Ei nu consumă decât jumătate din cantitatea zilnică necesară de kilocalorii”, susține specialistul din învățământul preșcolar din cadrul Direcției de Învăţământ Căușeni, Valentina Grosu.
Așa se face că aproape 200 de copiii ce frecventează grădinițile din raion sunt anemici și suferă de subnutriție, mai spune aceasta.
Potrivit Valentinei Grosu, în mare parte, alimentația copiilor din aceste instituții este asigurată de către părinții copiilor.
„10,30 lei din cheltuielile prevăzute pentru alimentația zilnică a unui copil trebuie să fie achitate de către autoritățile locale, iar restul trebuie să fie plătite de către părinți. Părinții însă au preferat să achite mai mult, pentru ca micuții să aibă ce mânca la grădiniță. Ulterior, au refuzat să plătească, pentru că acești bani erau cheltuiți pentru altceva”, a explicat specialista.
După mai multe apeluri la Ministerul Sănătății, Educației și chiar la Procuratură, situația s-a schimbat spre bine, spune ea. De curând, primăria a alocat 45.000 de lei pentru procurarea alimentelor, iar pe viitor se prevede ca fondurile alocate pentru alimentația copiilor să treacă în gestiunea Direcției Generale Învăţământ
„Din câte ne-au informat cei de la minister, este probabil că în acest an fondurile pentru alimentația copiilor să treacă în gestiunea noastră. Încă nu este decizia finală, dar cu siguranță va fi”, afirmă Valentina Grosu.
Nici în instituțiile școlare situația nu este mai bună. Potrivit raportului privind „Respectarea în mediul şcolar a dreptului copilului la sănătate”, elaborat de Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, în școlile din localităţile Pojăreni, Horodca, Văratic, Mileştii Mici din raionul Ialoveni, costul pentru alimentaţia unui copil varia, în 2012, între 3.20 ei şi 4,46 lei, iar în unele localităţi din raionul Ungheni, media pentru alimentarea unui copil pe zi la început de an școlar era de 5.68 lei. Specialiștii susțin că deseori alimentaţia elevilor este alcătuită din dejun cu o valoare calorică de 200 kcal, aceasta în condițiile în care norma este de 600.
„Nu avem cantină în școală și nu ne permitem să gătim mâncare. Din banii pe care trebuie să-i cheltuim doar pentru alimentația copiilor din clasele a I-IV, noi hrănim toții copii din școală, până în clasa a IX-a. Le cumpărăm câte o chiflă și un ceai”, explică Ludmila Eșanu, profesoară la Gimnaziul Pojăreni, raionul Ialoveni.
Potrivit CNSP, copiii din școlile și grădinițele din Moldova sunt asigurați cu legume în proporție de doar 61%, cu fructe – 58%, cu lapte – 55%, iar cu carne – în proporție de 65 la sută.
Articole relaționate: