Redactor: Sorina Bujarov

Rezistenţa la antibiotice se datorează și faptului că oamenii administrează antimicrobiene în exces și animalelor, carnea cărora mai apoi o consumă, susțin specialiști Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Potrivit acestora, antibioticile utilizate în tratamentul şi prevenirea infecţiile la animale ţin de aceleaşi grupuri chimice ca şi preparatele utilizate în medicina umană, informează ecdc.europa.eu. Prin urmare, animalele pot purta bacterii rezistente la antibiotice care ușor pot fi transmise oamenilor. De exemplu, infecția cu bacteriile Salmonella şi Campylobacter, care provoacă diaree, sunt asociate cu consumul de alimente. De asemenea, oamenii pot dobândi bacterii rezistente la antibiotice prin contactul direct cu animalele, aşa cum se întâmplă cu anumite tulpini de SARM, dar și prin consumul cărnii acestora, în special cea de porc. Specialiștii susțin că purtătorii de bacterii rezistente sunt, în general, mai predispuşi la infecțiile complicate ale aceloraşi microorganisme.

Rezistenţa la antibiotice poate fi dobândită, de asemenea, prin utilizarea incorectă a antibioticelor în medicina umană, în comunitate, spitale şi alte instituţii de sănătate. Potrivit specialiștilor, administrarea antibioticilor modifică întotdeauna flora bacteriană normală, ceea ce are adesea efecte secundare, precum diareea. De aceea, preparatele antimicrobiene nu trebuie utilizate dacă nu sunt necesare, de exemplu în cazul infecţiilor virale, precum răceli obişnuite sau gripă. Specialiștii atenționează că doar medicul poate decide dozajul corect de antibiotice și cât de frecvent trebuie consumate.

Ezistă situații când, deși antibioticele sunt administrate corespunzător, rezistenţa totuși apare ca reacţie naturală de adaptare a bacteriilor. De aceea experții atenționează că de fiecare dată când apar şi se dezvoltă bacterii rezistente la antibiotice, este esenţial să luați măsuri pentru controlul infecţiilor, pentru a preveni răspândirea la alţi pacienţi sau persoane.

Portivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, din statele membre ale Uniunii Europene, Grecia şi Ciprul utilizează cele mai multe antibiotice pentru pacienţii din ambulatoriu. Datele arată că, anual, aici se consumă aproximativ de trei ori mai multe antibiotice față de Olanda, țara care utilizează cele mai puţine antimicrobiene.

Nivelurile de consum de antibiotice se află într-o strânsă legătură cu gradul de rezistenţă la antibiotice. Adică, cu cât mai multe antibiotice se utilizează, cu atât mai mare va fi rezistenţa bacteriilor ce provoacă infecţii. 

 

Articole relaționate:

Rezistența antimicrobiană. Cum influențează aceasta răspândirea infecțiilor și tratamentul lor 

Ce trebuie să știe pacienții despre antibiotice

Experții Centrului European de Prevenire și Control a Bolilor recomandă medicilor de familie să prescrie mai rar antibiotice bolnavilor