Autor: Sorina Bujarov

Puțin peste 14 la sută dintre întreprinderile din Republica Moldova, unde își desfășoară activitatea mii de moldoveni, nu corespund normelor igienico- sanitare, arată datele prezentate de Centrul Național de Sănătate Publică. Totodată, aproape 7 la sută dintre acestea nu corespund nici normelor sanitare privind substanțele chimice toxice. Așa se face că peste 48.600 de moldoveni lucrează în condiții de muncă deosebit de dăunătoare, arată Biroul Național de Statistică.

Conform datelor prezentate de specialiștii în sănătate publică, peste 5.000 de angajaţi, dintre care peste 2.000 sunt femei, muncesc zilnic în condiții unde factorii chimici depășesc limita admisă. Analiza rezultatelor de laborator au arătat că aerul zonei în care acestea își desfășoară activitatea conține pulberi (9,9%), aldehidă formică (3,9%), metale toxice (7,0%), solvenţi organici (3,1%) și alte substanțe periculoase pentru sănătate. Pe lângă acestea, 16 la sută dintre moldovencele ce muncesc în condiții necorespunzătoare normelor igienico-sanitare respiră în exces praf, puțin peste 14% îndeplinesc o muncă prea grea, iar 10 la sută se expun zilnic la substanțe nocive de natură biologică.

Nici bărbații nu sunt mai protejați la locul de muncă. Aceleași date arată că 16 la sută dintre aceștea respiră în exces praf, 14,6% se expun zilnic zgomotului sporit, iar puțin peste 13% se expun substanțelor chimice nocive.

Șeful Secţiei sănătatea ocupaţională a Centrului Național de Sănătate Publică, Veaceslav Vasiliev, spune că aceste cifre sunt destul de mari pentru Republica Moldova.   

„Deși s-ar părea că 14 la sută nu este atât de mult, în opinia mea, această cifră este destul de mare pentru Republica Moldova, având în vedere că mulți moldoveni muncesc în industrie și agricultură”, a declarat acesta.

Specialistul mai spune că deși anual se aplică amenzi pentru a obliga agenții economici să amenajeze condiții favorabile de muncă, numărul obiectivelor industriale și agricole neconforme normelor sanitare este în creștere.   

„Pentru a reduce numărul locurilor de muncă neconforme normelor sanitare se aplică amenzi și recomandări pentru crearea condițiilor favorabile de muncă. Din nefericire, această cifră este în creștere. În 2011, doar puțin peste 10 la sută din locurile de muncă analizate nu corespundeau normelor igienico-sanitare, și doar într-un an această cifră a crescut până la aproape 15 la sută”, susține șeful Secţiei sănătatea ocupaţională a Centrului Național de Sănătate Publică.

Potrivit specialistului, ca urmare a deficienţelor depistate la obiectivele industriale de către specialiştii în sănătatea ocupaţională au fost închise 45 de întreprinderi și aplicate 120 amenzi. 

Mecanizatorii sunt cei mai predispuși la bolile profesionale cu incapacitate temporară de muncă, arată datele Centrului Național de Sănătate Publică. Indicele morbidității la această categorie de salariați fiind de 51 la sută. Și lucrătorii medicali au un indice al morbidității ridicat, acesta fiind de19,6%. Aceștia sunt urmați de muncitorii întreprinderilor industriale, al căror indice al morbidității este de 10,9%, iar la lucrătorii cu agrochimicatele acesta fiind de  6,5 la sută.

Potrivit statisticilor, în ultimii șase ani, în Republica Moldova au fost înregistrate 87 cazuri de boală profesională cu 92 afectaţi. În 2012, în Republica Moldova s-au înregistrat 118 de intoxicaţii cu pesticide. 

 

Articole relaționate:

Tot mai mulți angajați, care lucrează în condiții nocive, evită cabinetele medicale. De vină ar fi indiferența patronilor, dar și numărul mic de boli profesionale înregistrate 

Avem puține boli profesionale din cauza lipsei unui sistem de evidență a acestora

Angajații care muncesc în condiții nocive vor beneficia de asistență medicală specializată. Ministerul Sănătății va organiza pentru ei servicii de asistență medicală la serviciu