Autor: Sorina Bujarov

Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie a ajuns din nou la Ministerul Sănătății. Compania Națională de Asigurări în Medicină l-a trimis funcționarilor de acolo, pentru că documentul ar conține mai multe neclarități. Înainte de aceasta, regulamentul menit să ajute copiii cu diverse deficiențe de dezvoltare, s-a aflat preț de două luni la Cancelaria de Stat.

„Documentul se află pe ultima sută de metri. În aceste două luni de când se află la Cancelarie acesta a trecut procedura internă. În prezent, Regulamentul se află la Compania Națională de Asigurări în Medicină, la contrasemnare. În rest, toate ministerele responsabile și-au dat avizele”, a declarat pentru Sănătate INFO Iurie Bucinschi, șeful Direcției Dezvoltare Socială a Concelariei de Stat.

Funcționarul de la Cancelarie mai spune că CNAM-ul nu a semnat documentul din cauza unor divergențe legate de prevederile Regulamentului-cadru privind organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie.

„Domnul Buga mi-a spus că acum responsabilii Companiei încearcă să clarifice  aceste aspecte cu Ministerul Sănătății. A fost creat un grup de lucru care rezoltă neclaritățile. Imediat după ce documentul va fi transmis, acesta va fi gata pentru a merge în ședință de Guvern, în caz că nu vor fi incluse modificări esențiale”, a adăugat Bucinschi.

Întrebați ce neclarități conține documentul, responsabilii de la Serviciul de presă al CNAM ne-au răspuns că directorul nu ar avea timp astăzi pentru întrebările noastre. Asta deși vineri Sănătate INFO a avut aceeași solicitare. Nici Ministerul Sănătății nu a fost mai receptiv. Nimeni dintre responsabilii de acest document nu a răspuns la telefon pentru a oferi detalii.

De cealaltă parte, experții spun că CNAM este coordonatorul acestui document, de aceea semnarea lui reprezintă doar o procedură internă, după ce toate instituțiile responsabile și-au pus avizele.

„Coordonarea unui document, în mod normal, nu necesită timp. Obiecțiile la document se prezintă la avizarea acestuia. Există şi cazuri când, la etapa contrasemnării, autorutăţile administraţiei publice centrale vin cu obiecţii suplimentare. CNAM-ul avea unele obiecții legate de modalitatea de plată prevăzută în document, însă Ministerul Sănătății le-a acceptat. Nu-mi explic de ce durează atât”, afirmă expertul Ghenadie Țurcanu.  

Amintim că Guvernul trebuia să aprobe Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie și a standardelor minime de calitate, până la sfârşitul lui 2013, astfel ca de la începutul acestui an serviciile de intervenţie timpurie pentru copiii cu diverse deficiențe de dezvoltare să fie extinse pe întreg teritoriul ţării. Acești copii ar urma să beneficieze de serviciile mai multor specialiști în sănătate, inclusiv logoped, psiholog sau kinetoterapeut, iar părinții lui de consiliere și chiar asistență socială.

 

Articole relaționate:

Tot mai mulți copii se nasc cu dizabilități cauzate de malformații congenitale. „Ajung ca niște legume, pentru că nu sunt dezvoltate servicii care i-ar ajuta să se dezvolte corect” 

Din 2014 serviciile de intervenţie timpurie ar putea ajunge şi în spitalele raionale 

Boli care le fură copilăria. Sute de micuți luptă zilnic pentru șansa de a trăi fără Down, autism sau alte probleme de dezvoltare