Autor: Sorina Bujarov

În Republica Moldova, numărul copiilor cu dizabilități cauzate de malformații congenitale, deformații și anomalii cromozomiale, precum sindromul Down, este în creștere. Datele Biroului Național de Statistică arată că în 2011 numărul copiilor de până la 17 ani, cu dizabilități cauzate de aceste maladii era de puțin peste 4.230. Un an mai târziu, în 2012, această cifră s-a mărit cu aproape 150, în total înregistrându-se în jur de 4.380 de copii.

Numărul acestora ar putea fi redus semnificativ, dacă în Republica Moldova ar fi dezvoltate serviciile de intervenție timpurie, care sunt axate pe dezvoltarea și includerea socială a copiilor cu dizabilități, spun specialiștii.

„Ei nu pot fi tratați, dar pot evita gradele severe de invaliditate, dacă specialiștii, precum logopedul, psihologul, kinetoterapeutul și alții, ar lucra cu copilul din primii ani de viață. Altfel, ajung ca niște legume, pentru că nu sunt dezvoltate servicii care să-i ajute să se dezvolte corect, în loc să învețe să facă o mulțime de lucruri singur, fără să fie însoțit de un adult”, este de părere Ghenadie Țurcanu, expert în politici de sănătate.

Pentru ca astfel de servicii să fie accesibile pentru orice familie, Guvernul trebuie să aprobe Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie și a standardelor minime de calitate. Astfel, conform acestuia, copiii care suferă de tulburări în dezvoltare sau care au dezvoltat unele dizabilități cauzate de unele maladii ar putea fi ajutați să treacă mai ușor peste aceste probleme și să evite un eventual handicap sever. Pentru aceasta, vor fi formate echipe multidisciplinare care vor avea grijă ca micuții să beneficieze la timp de servici de intervenție timpurie.

În prezent, cei mai mulți dintre acești copii sunt instituționalizați în internate pentru persoane cu nevoi speciale sau nu trec pragul locuințelor. Specialiștii spun însă că nu aceasta este soluția ideală pentru ei.

„În străinătate serviciile de intervenție timpurie sunt dezvoltate deja de aproape 30 de ani, iar astăzi vedem că persoane cu sindromul Down sunt angajate în câmpul muncii. Aceasta ne demonstrează încă o dată că atunci când specialiștii intervin la timp, copilul poate avea o viață normală. Ei nu trebuie excluși din societate, așa cum se întâmplă la noi”, explică Ghenadie Țurcanu.

Serviciile de intervenție timpurie sunt necesare nu doar copiilor cu dizabilități ușoare, care pot fi recuperate, dar și celor în cazul cărora situația este mult mai gravă, susține Ivan Puiu, Directorul Centrului de intervenție timpurie „Voinicel“.

 „Acest program prevede și lucrul cu familia. Astfel, părinții sunt ajutați de către asistentul social sau de psiholog ca să treacă mai ușor peste șocul emoțional. Din propria experiență pot spune că după câteva ședințe, părinții sunt mai calmi și știu mai bine cum să se poarte cu un copil cu handicap sever”, afirmă Ivan Puiu.

 Pentru organizarea serviciilor de intervenție timpurie, care se fac până la vârsta de trei ani, autoritățile ar avea nevoie de 78 de milioane de lei.

Documentul a ajuns pe masa Guvernului și urmează să fie aprobat de Cabinetul de Miniștri.

 

Articole relaționate:

Din 2014 serviciile de intervenţie timpurie ar putea ajunge şi în spitalele raionale 

Sistemul de intervenție timpurie la nou-născuți trebuie îmbunătățit și actualizat, afirmă doi senatori americani 

Copiii cu suspiciuni de dezvoltare întârziată ar putea fi monitorizați de specialiști. Aceștia ar urma să-i reevalueze odată la șase luni, pentru a evita depistarea întârziată a deficiențelor