Autor: Sorina Bujarov

Mai mulți deputați doresc o lege a spitalelor înainte să existe o strategie de reformare a întregului sistem de sănătate. Proiectul, elaborat de democrați și liberal-democrați, ar urma să atribuie mai multe competențe Parlamentului privind activitatea spitalelor din Moldova. Documentul a fost înregistrat la Legislativ și transmis instituțiilor responsabile spre examinare. Multe dintre prevederile proiectului de lege sunt însă neclare și contradictorii.

De exemplu, în anumite articole se menționează că doar Parlamentul aprobă fondarea și reorganizarea spitalelor publice, iar în altele - că fondatorul, care este Ministerul Sănătății, ia decizia de a crea sau reorganiza anumite instituții spitalicești publice.

Astfel, în Art.8 alin.(3) este prevăzut că Ministerul Sănătății propune Parlamentului și Guvernului fondarea și lichidarea spitalelor publice, în timp ce în Art. 15 (1) este prevăzut că Ministerul Sănătății și autoritățile publice locale pot fi fondatori a spitalelor. În același timp în aliniatul 5 al aceluiași articol se menționează că fondatorul decide fondarea și reorganizarea spitalului.

O altă prevedere care creează confuzii este cea stipulată în Articolul 13 și se referă la crearea și organizarea spitalelor universitare.

Proiectul de lege mai prevede elaborarea unui Registru de Stat al spitalelor, pe care doar Parlamentul îl poate adopta sau modifica la propunerea Ministerului Sănătății. Amintim că în prezent există nomenclatorul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, care este funcțional și administrat de Ministerul Sănătății.

O altă modificare propusă de către deputați și inclusă în proiectul de lege a spitalelor este faptul că managerul unui spital va putea deține maxim două mandate consecutive a câte cinci ani.

Proiectul de lege a fost semnat de mai mulți deputați din fracțiunea liberal-democrată, însă deputatul democrat Valentina Stratan a confirmat că este autorul documentului împreună cu președintele Comisiei pentru protecție socială, sănătate și familie Vladimir Hotineanu.  

„Proiectul de lege a fost semnat de mai mulți colegi, dar ca atare eu cu domnul Hotineanu am muncit la acest document. Ideea creării unei astfel de legi a venit  încă în 2010. Atunci domnul Hotineanu a venit cu inițiativa și eu am semnat, dar nu a fost dusă până la capăt pentru că s-a schimbat conducerea”, a declarat pentru Sănătate INFO Valentina Stratan.

Aceasta mai spune că noua lege este indispensabilă pentru Republica Moldova, deoarece vine să asigure transparență în sistemul de sănătate.

„În primul rând această lege va crea stabilitate și transparență în sistemul de sănătate. Este stabilit clar cum trebuie să funcționeze spitalele, ca cei de la conducere să nu facă ce vor și când vor ei. Datorită acestei legi, lucrătorii medicali, chiar și managerii instituțiilor medicale vor cunoaște sigur în ce condiții activează, și nu o să se trezească a doua zi cu niște probleme, așa cum se întâmplă astăzi”, a mai declarat deputatul.

În final, Valentina Stratan a adăugat că legea vine să completeze golurile din sistemul de sănătate, deoarece Ministerul Sănătății nu se grăbește să prezinte o strategie de reformare a acestuia.

Amintim că Parlamentul a solicitat pe 1 martie 2013 Ministerului Sănătății să elaboreze o nouă strategie de reformare a sistemului de sănătate, lucru care însă nu s-a întâmplat până în prezent.

 

Articole relaționate:

Parlamentarii critică Guvernul pentru că a permis efectuarea transplantului și prelevarea de celule și țesuturi în spitalele private

Vom avea un Colegiul al Medicilor. Parlamentarii au adoptat legea cu o majoritate de voturi