Redactor: Sorina Bujarov

De multe ori spasmele musculare sau piele uscată pot fi cauzate de efortul fizic intens sau, respectiv, de  expunerea prelungită la soare. Specialiștii susțin însă că uneori aceste simptome pot ascunde o lipsă de vitamine şi de minerale.

Vitaminele şi mineralele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, fiind necesare pentru procesele vitale, scrie Click Sanatate. Organismul are nevoie zilnic de o anumită cantitate de vitamine şi minerale, iar alimentele sunt cea mai bună sursă în acest sens. În cazul în care el nu primeşte doza suficientă din alimentaţie, apar semnele carenţelor şi este necesară administrarea de vitamine şi de minerale, la îndemnul medicului, sub formă de suplimente medicamentoase.

Buzele crăpate, semn al lipsei de vitamina A. Multe dintre simptomele carenţei de vitamine şi minerale din organism apar la nivelul pielii. Explicaţia este că vitaminele sunt cele care ajută la producerea de colagen, proteină prezentă în ţesutul conjunctiv, dar pe care corpul o produce în cantităţi din ce în ce mai mici pe măsură ce îmbătrânim. De aceea, lipsa lor poate duce la apariţia petelor maronii, a pielii uscate sau a ridurilor, deşi nu te abaţi de la ritualul de îngrijire.

Printre „semnalele” carenţei de vitaminele C, B12, B6, zinc, fier, acid folic, dar şi de acizi graşi esenţiali se numără eczemele şi ulceraţiile ce apar la nivelul gurii. Buzele uscate şi crăpate (în special în colţul gurii) nu sunt doar un semn al deshidratării, ci un alt semn al lipsei de vitamine A, B2, B6 şi acid folic din organism.

O altă „consecinţă” a carenţei de vitamine este şi pielea înroşită şi iritată, dar şi cea uscată, ce necesită o hidratare mai intensă. Astfel de neplăceri apar atunci când nivelul de vitamine B, E, dar şi de zinc este mic. Tot carenţele de vitamine şi minerale pot face ca rănile să se vindece mai greu.  

Mătreaţa poate fi cauzată de carenţa de vitamine B. Deficitul de vitamine şi de minerale din corp afectează, în egală măsură, sănătatea şi aspectul podoabei capilare. Ele sunt cele care îmbunătăţesc circulaţia sangvină de la nivelul scalpului, ceea ce stimulează şi creşterea părului. Părul aspru, cel care are tendinţa de a se rupe uşor şi mătreaţa pot fi puse pe seama lipsei vitaminelor B2, B6, zinc, magneziu şi biotină.

Pe de altă parte, tendinţa părului de a se îngrăşa sau de a se usca, în ciuda numeroaselor produse de îngrijire pe care le foloseşti, este dată de lipsa de acid folic şi de vitamina B5. Cele două vitamine favorizează creşterea şi regenerarea mai rapidă a părului.

Semnele carenţei de vitamine şi minerale mai pot apărea şi la nivelul unghiilor. Cele care se rup, se exfoliază uşor, fie prezenţa petelor sau liniilor albe se numără printre „consecinţele” lipsei de vitamina A, B6, C, calciu, seleniu şi biotină.       

 

Articole relaționate:

Vitamina E și betacarotenul nu protejează împotriva cancerului sau a bolilor cardiace

Cinci alimente care te revitalizează. Poți opta pentru ele chiar și atunci când urmezi un program de slăbire 

Iaurtul degresat și produsele lactate fermentate pot preveni apariția diabetului