Redactor: Sorina Bujarov

Produsele lactate degresate pot reduce riscul de diabet zaharat de tip 2. Așa arată datele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge. Potrivit acestora, persoanele care consumă în mod regulat iaurt au un risc cu 28 la sută mai redus de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2, în comparație cu cei care nu consumă deloc un astfel de produs.

Produsele lactate sunt o sursă importantă de proteine​​, vitamine și minerale, spun specialiști, spun autorii studiului, citați de The Independent. Acestea au un rol important în prevenirea diabetului zaharat, au mai adaugă aceștia. 

Deși autorii studiului nu au putut explica în ce mod produsele lactate scad riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, cercetătorii au subliniat totuși că legătura dintre acestea este una strânsă. Oamenii de știință cred că produsele lactate fermentate sunt benefice datorită bacteriilor probiotice și a unei forme speciale de vitamina K, produsă în timpul procesului de fermentare. Specialiștii precizează însă că această cauză nu este pe deplin înțeleasă.

În cadrul studiului, oamenii de știință au comparat obiceiurile alimentare a 750 de persoane care au dezvoltat diabet de tip 2, cu regimul alimentar a 3.500 de persoane, care, anterior, au participat la un alt studiu, în care au urmat o dietă strictă. Beneficiile asociate cu iaurtul au fost observate la participanții care au consumat, în medie, patru sau cinci cutii de iaurt pe săptămână.

Dr. Nita Forouhi de la Universitatea din Cambridge a declarat că rezultatele sunt relevante, de aceea oamenii ar trebui să țină cont de ele, dacă vor să se mențină sănătoși.

„Multă lume știe că alimentele care conțin zahăr sau băuturile dulci fac rău organismului. Este foarte important însă ca lumea să cunoască și alimentele benefice pentru sănătate, care, în cazul dat, s-au dovedit a fi iaurt degresat și produsele lactate fermentate”, a declarat aceasta spre final.  

 

Articole relaționate:

Alimente care previn sau reduc hipertensiunea arterială 

Combinaţii de alimente care îmbunătăţesc funcţionarea organismului 

Fructele de pădure, peştele gras sau legumele cu frunze verzi îţi pot îmbunătăţi memoria