Redactor: Sorina Bujarov

Un regim alimentar dezechilibrat, cu exces de sare, zahăr şi grăsimi, este periculos pentru sănătate, mai ales pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardio-vasculare.

Pe lângă dureri de cap şi ameţeli, bolnavii de hipertensiune arterială se confruntă cu riscul de a face accident vascular cerebral, atac de cord, orbire sau insuficienţă renală, dacă nu este tratată corespunzător, scrie românialiberă.ro. Specialiştii spun că medicamentele care sunt recomandate pentru scăderea tensiunii arteriale nu sunt suficiente atunci când bolnavii îşi schimbă obiceiurile alimentare. De aceea, nutriţioniştii recomandă, de cele mai multe ori, consumul alimentelor şi condimentelor naturale care dilată vasele de sânge, aşa încât inima să nu fie supusă efortului.

Potrivit medicilor nutriţionişti, alimente care previn sau reduc hipertensiunea arterială sunt:

Citricele. Cercetările au demonstrat că persoanele care au o alimentaţie bogată în vitamina C reduc semnificativ riscul de a face hipertensiune arterială. În acest sens, fructele sunt cele mai recomandate, fiind totodată o sursă excelentă de energie, datorită fibrelor din compoziţie. Nutriţioniştii susţin că sucurile de citrice neîndulcite sunt foarte bune, dar recomandă consumarea întregului fruct. În cazul în care citricele nu vă plac, medicii spun că roşiile, căpşunile, ardeiul gras sau kiwi - au conţinut asemănător cu cel al fructelor bogate în vitamina C.

Bananele. Specialiştii susţin că cele mai eficiente medicamente naturale contra hipertensiunii arteriale sunt bananele, pentru că au un conţinut ridicat de potasiu. Acesta luptă împotriva efectelor dăunătoare ale sodiului găsit în sare. Potrivit medicilor, hipertensivii trebuie să-şi reducă cantitatea de sodiu ingerată sub 1.500 de miligrame pe zi şi să-şi crească aportul de potasiu la aproximativ 4.700 de miligrame pe zi. O banană conţine aproape 450 de miligrame de potasiu şi poate fi consumată şi pentru proprietăţile diuretice. Alte surse consistente de potasiu sunt cartofii dulci, caisele, fasolele şi lintea.

Lactatele cu puţine grăsimi. Acest produs este bogat în calciu, magneziu şi potasiu, nutrienţi excelenţi nu numai pentru fortificarea oaselor, dar şi pentru reglarea tensiunii arteriale. Compuşii din lactate sunt atât de importanţi în alimentaţie încât nutriţioniştii au inventat o dietă pe bază de lapte şi iaurt. Dieta, numită Dash, presupune consumarea a două sau trei lactate cu puţine grăsimi în fiecare zi, alături de alune şi cereale integrale. 

Ierburile şi condimentele. Medicii spun că sarea trebuie evitată pe cât posibil de către persoanele care se confruntă cu o tensiunea arterială ridicată. Dacă doriţi să  daţi aromă mâncărurilor, nutriţioniştii recomandă ierburile proaspete sau în lipsa acestora, ierburile şi condimentele uscate, mai uşor de găsit de şi de păstrat. “Ierburile uscate şi condimentele naturale nu au sodiu (găsit în sare), cu siguranţă,”, a spus nutriţionistul Salge Blake. Acesta a mai adăugat că mâncarea poate căpăta gust şi cu ajutorul cepei, usturoiului, oţetului balsamin sau sucului de lămâie.

Ciocolata neagră. Aceasta conţine o clasă de fitonutrienţi activi care protejează împotriva problemelor cardiace şi vasculare, prin acţiunea directă asupra circulaţiei sângelui. Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au demonstrat că un singur baton de ciocolată consumat zilnic influenţează activitatea creierului în mod direct, scăzând astfel riscul de a face atac cerebral.

Vin roşu. Consumat cu moderaţie, câte un pahar pe zi pentru femei şi până la două pahare pe zi pentru bărbaţi, vinul roşu curăţă vasele de sânge, reduce zahărul din sânge şi riscul de diabet. Medicii spun că efectul benefic al vinului asupra tensiunii arteriale se datorează alcoolului etilic şi antioxidanţilor polifenoli. De asemenea, vinul roşu este foarte bun pentru digestie.

 

Articole relaţionate:

Sucul de portocale ar putea preveni dezvoltarea cancerului, dacă este consumat zilnic 

Combinaţii de alimente care îmbunătăţesc funcţionarea organismului

Afinele au efecte benefice asupra infecțiilor tractului urinar