Redactor: Irina Miron

Afinele pot fi folosite și pentru infecțiile bacteriene, inclusiv împotriva colonizării acestora în cateterele urinare. Potrivit unor studii publicate în „Jurnalul Canadian de Microbiologie și Coloizi” și în „Suprafața B: Biointerfețe”, pulberea de afine poate stopa dezvoltarea bacteriei Proteus Mirabilis întâlnită în cazurile de infecții urinare complicate.

Cercetarea realizată de mai mulți cercetători de la Universitatea McGill din Montreal a demonstrat că o concentrație sporită de pulbere de afine reduce producția de urează, o enzimă care împrăștie infecția în organism.

Alte studii realizate în laboratoarele aceleași universități au demonstrat că substanțele de afine pot limita răspândirea bacteriei depistate în tractul urinar.

Profesorul Nathalie Tufenkji, autorul principal al studiului, spune că: „În timp ce efectele afinelor asupra organismelor vii rămân în continuare subiect pentru studii, constatările noastre subliniază rolul pe care îl poate avea consumul de afine în prevenirea infecțiilor cronice. Anual, în lume sunt înregistrate peste 150 de milioane de cazuri de infecții ale tractului urinar, iar tratamentul cu antibiotice rămâne cea mai eficientă metodă de a preveni astfel de infecții. Creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice demonstrează că e nevoie de o nouă abordare”.

Și studiile anterioare arată că derivatele din afine sunt eficiente împotriva infecțiilor urinare. Un studiu realizat de American Chemical Society arată că sucul de afine oprește bacteria E.Coli să se lipească de altele și o elimină mai ușor din tractul urinar.

Cu toate acestea, un alt studiu publicat anul trecut, a prezentat dovezi care îi contrazic pe savanții ce susțin că afinele sunt eficiente în prevenirea infecțiilor tractului urinar. Studiul sugerează că sucul de afine este efectiv doar în cazul femeilor care suferă periodic de asemenea infecții.

Cercetare realizată de Universitatea McGill arată, însă, că afinele cu substrat de silicon stopează răspândirea bacteriei Proteus Mirabilis. Astfel, extractele de afine ar putea fi folosite pentru a limita răspândirea de germeni în dispozitivele medicale implantabile cum ar fi cateterele, susțin cercetătorii.

„Având în vedere faptul că sunt bioactive, utilizarea afinelor în catetere și alte dispozitive medicale, ar putea produce într-o zi beneficii considerabile asupra sănătății pacientului”, a conchis profesorul Nathalie Tufenkji. 

 

Articole relaționate:

Combinaţii de alimente care îmbunătăţesc funcţionarea organismului 

Fructele de pădure, peştele gras sau legumele cu frunze verzi îţi pot îmbunătăţi memoria

Ce alimente e bine să consumăm pe timp de caniculă