Redactor: Ina Guţu
Asocierea unor anumite alimente poate face mai mult decât să satisfacă papilele gustative ale unui gurmand. Combinaţiile alimentare corecte pot îmbunătăţi valoarea nutritivă a produselor consumate şi activa proprietăţi de luptă împotriva bolilor. Jurnaliştii d ela Fox News au întocmit o listă cu alimente care, combinate, au efecte benefice asupra organismului.
Roşiile şi uleiul de măsline. Roşiile sunt bogate în licopen, un antioxidant care ajută, potrivit cercetătorilor, la prevenirea bolilor de inimă, cancerului şi îmbătrânirii. Pentru că acest antioxidant este solubil în grăsimi, cel mai indicat ar fi utilizarea roşiilor împreună cu uleiul sănătos de măsline sau avocado.
Un studiu publicat în Free Radical Biology and Medicine, a descoperit că oamenii care consumau roşiile în combinaţie cu ulei de măsline aveau un nivel ridicat de licopen în sânge. Nutriţionişti recomandă să mâncăm roşii cu tot cu membrană, unde se conţin 98% din antioxidanţi.
Tumericul şi piperul negru. Luat separat tumericul (rădăcină uscată de curcuma măcinată) este singurul ingredient iute care ajută la combaterea bolilor precum cancer, diabet şi Alzheimer. Atunci însă când este combinat cu piperul negru creşte absorbţia de curcumin (cel mai puternic antiimflamator natural) în organism. Oamenii de ştiinţă susţin că această combinaţie duce la creşterea absorbţiei de o mie de ori a curcuminului, ca urmare a proprietăţii piperinei, ce se găseşte în piperul negru.
Ceaiul verde şi lămâia. Ceaiul verde este bogat în catechine, substanțe de natură polifenolică cu proprietăți antioxidante, cunoscute că ajută la reducerea riscului afecţiunilor de inimă şi accidentelor vasculare. Un studiu recent publicat în Journal of Food Science sugerează că adăugând vitamina C sau suc citric în ceaiul verde duce la sporirea absorbţiei catechinelor în organism.
Ouăle şi caşcavalul. Vitamina D şi calciul, două componente benefice în stare individuală, dar care combinate au un efect şi mai puternic. Studiile au arătat că vitamina D ajută la absorbţia calciului în organism- element important în dezvoltarea sistemului osos şi funcţionării adecvate a inimii.
Usturoiul şi peştele. Mineralele care se conţin în peşte au proprietăţi antiimflamatorii. Studiile arată că asocierea uleiului de peşte cu usturoi reduce foarte mult colesterolul din sânge.
Fulgii de ovăz şi afinele. Fierul care se conţine în fulgii de ovaz este un mineral esenţial pentru revenirea oboselii şi întărirea sistemului imunitar. Potrivit medicilor lipsa fierului duce la deficienţă nutriţională şi anemie. Deşi organismul poate să absoarbă cu uşurinţă fierul din produse animale precum carne sau peşte, fierul din plante se absoarbe mai greu. Vitamina C însă ajută acestui proces. Astfel fulgii de ovăz vor avea efecte mult mai benefice, dacă vor fi consumaţi cu afine, suc de lămâie sau spanac.
Merele şi ciocolata. Ciocolata neagră conţine flavonoizi (antioxidanţi puternici, cunoscuţi şi ca vitamina P) care, în combinaţie cu antioxidanţii cu proprietăţi antiimflamatorii, care se găsesc în mere, îmbunătăţesc circulaţia sanguină şi reduc riscul afecţiunilor de inimă.
Articole relaționate:
Fructele de pădure, peştele gras sau legumele cu frunze verzi îţi pot îmbunătăţi memoria