Autor: Irina Papuc

Spitalul raional din Florești va fi dotat cu un ultrasonograf tridimensional care va permite examinarea corectă și clară a organelor interne. Totodată, directorul și-a propus să lumineze teritoriul spitalului, dar și să economisească bani pentru energie. Instituția va trece la surse de energie regenerabilă.

Directorul spitalului, Sergiu Sochircă, afirmă că în aceste zile va merge să depună toate actele necesare pentru organizarea licitației pentru procurarea ultrasonografului. Acesta va deveni cel mai nou și mai performant echipament de acest fel din instituție. „Mai avem cinci ultrasonografe, dar sunt mai vechi – unele de doi-trei ani, altele - de opt. Acesta ne va permite examinarea organelor interne în imagini tridimensionale”, explică managerul. Costul utilajului este de 110 mii  dolari, iar banii sunt din proiectul Kusanone, încheiat de către Ministerul Sănătății cu Guvernul Japoniei. De un astfel de utilaj urmează să beneficieze încă trei spitale.

Sochircă spune că și-ar dori foarte mult un aparat roentghen. Cel existent este foarte vechi și nu mai permite efectuarea investigațiilor calitative. Acesta însă este de trei ori mai scump și ajunge la peste 300 de mii de dolari, iar cererea este mare – pe parcursul unui an sunt investigați peste 40 de mii de oameni.

Spitalul va avea nu doar utilaj nou, dar va fi dotat și cu lămpi LED – 200 în interiorul spitalului și peste 30 pe teritoriu, care nu este luminat. Singurele surse de lumină funcționează numai la intrările în blocuri. De această dată banii vor veni de la Fondul de Eficiență Energetică. Tot din aceste resurse, vor fi schimbate geamurile și ușile și se va asigura termoizolarea blocului terapeutic. Pentru a economisi bani, directorul spune că și sistemul de încălzire va fi schimbat. Dacă acum blocurile sunt conectate la încălzirea centralizată, de curând gazul va fi schimbat pe peleți.

Astfel, spune Sergiu Sochircă, instituția va putea economisi 30 la sută din banii alocați până acum pentru încălzire. Până acum, în acest scop erau alocați peste 1 milion jumătate de lei. Valoarea acestor proiecte de 4,7 milioane de lei.

În spitalul raional Florești s-au tratat anul trecut 13 mii de persoane și muncesc 476 de angajați.

 

Articole relaționate:

Condiții europene la spitalul din Criuleni. Cu aproape patru milioane de lei, în mai puțin de un an au fost renovate mai multe secții ale spitalului. „Ți-e mai mare dragul să lucrezi” 

Utilaj medical nou la spitalul din Cimișlia. Chirurgii de aici vor putea efectua operații minim invazive 

Secțiile de chirurgie, traumatologie și chirurgie de urgență de la Spitalul de copii „V. Ignatenco” trebuie reformate. Directorul spune că au devenit ineficiente