Autor: Sorina Bujarov
Cercetările sanitaro-bacteriologice efectuate în instituțiile medico- sanitare din Chișinău au scos în evidență faptul că tot mai multe instrumente, ustensile medicale sau chiar mâinile lucrătorilor medicali sunt nesterile. Dacă în 2011 ponderea probelor nesterile constituia aproape 1%, din totalul celor supuse testelor sanitaro-bacteriologice, atunci în 2012 numărul acestora s-a dublat. Studiul „Calitatea sterilizării materialului medical din instituțiile medico-sanitare publice din mun. Chișinău”, publicat anul trecut, arată că din totalul materialului medical supus testelor sanitaro-bacteriologice, 2,2 la sută nu erau sterilizate corespunzător.
Totodată, datele studiului mai arată că din totalul probelor nesterile, peste 79 la sută erau instrumente medicale, peste 6 la sută- pansamente, iar aproape 10% constituiau mâinile lucrătorilor medicali.
Specialiștii au cercetat și secțiile cu cea mai mare pondere a instrumentelor medicale nesterile. Astfel, potrivit testelor sanitaro- bacteriologice, cele mai multe probe nesterile au fost identificate în secțiile de obstetrică și ginecologie, unde 3,2 la sută din totalul probelor supuse testelor erau nesterile. Următoarele în top sunt secțiile și cabinetele stomatologice. Aici, din totalul probelor studiate, 2,5 la sută s-au dovedit a fi nesterile.
Aceleași probleme au fost identificate chiar și în sălile de operații și în cabinetele chirurgicale, în prima ponderea fiind de 1,6%, iar în a doua - 1,4 la sută, din totalul materialelor studiate.
Materialele nesterile pot pune în pericol atât viața lucrătorului medical, dar și a pacienților pe care-i tratează acesta, atenționează realizatorii studiului.
„În instituţiile medico-sanitare publice există un risc real de infectare a personalului, dar şi un pericol potenţial de transmitere a infecţiei pacientului cu obiectele de destinaţie medicală, instrumente, material de pansament şi cusut, mâinile personalului, și altele”, precizează specialiștii Centrului Municipal de Sănătate Publică.
„Materialele nesterile se numără printre principalele surse de molipsire cu maladii precum hepatita virală B, HIV/SIDA, dar și alte infecții septico-purulente, iar actualmente majorarea morbidităţii prin hepatită virală B, SIDA şi infecţii septico-purulente prezintă o problemă stringentă pentru Republica Moldova”, mai atenționează realizatorii cercetării.
Controlul sterilităţii materialului medical din instituțiile medico-sanitare se efectuează atât în laboratoarelor bacteriologice din instituția medicală, dar și în laboratoarele Centrelor de Sănătate Publică.
Cercetarea materialului medical la sterilitate este un aspect important și cere o atenţie mai mare din partea tuturor serviciilor medicale, precizează autorii studiului, cu toate acestea, ponderea cercetărilor este în scădere. În 2010, din totalul cercetărilor efectuate în Centrul de Sănătate Publică, 20,3 la sută au fost cercetări sanitaro- bacteriologice a materialului medical, în 2011- 19,8%, iar în 2012- 18,3 la sută.
De cealaltă parte, responsabilii Direcției sănătate din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău cred că aceste cifre nu sunt reale.
„În instituțiile medicale nu trebuie să existe materiale medicale nesterile. Nu cred că așa ceva există, pentru că se monitorizează foarte strict acest lucru. Chiar anul trecut am cumpărat zece aparate pentru sterilizarea materialelor. Dacă într-adevăr există instrumente medicale nesterile în instituțiile medicale de la noi, consecințele nu ar fi întâziat să apară, însă nu s-a depistat nimic”, afirmă Mihai Moldovanu, șeful Direcției sănătate de la Primărie.
Acesta spune că administrația instituției medicale se face vinovată de faptul că în lucrători medicali lucrează cu instrumente nesterile.
„Nu-mi pot explica cum se face că așa materiale totuși au fost găsite în instituțiile medicale din Chișinău. Trebuie să aflăm de urgență care sunt aceste instituții și să intervenim, pentru că este vorba despre un real pericol. În astfel de cazuri, administrația trebuie pedepsită”, a mai adăugat acesta.
Potrivit Centrului de Sănătate Publică, în 2012, peste 3.740 de instrumente medicale, ustensile și pansament din instituțiile medicale din Chișinău au fost supuse testelor sanitaro- bacteriologice.
Articole relaționate: