Autor: Sorina Bujarov
Este cunoscut faptul că tumorile maligne se dezvoltă la oameni indiferent de vârstă sau sex. Drept dovadă este faptul că cancerul glandei mamare, una dintre cele mai frecvente tipuri de tumori maligne, se dezvoltă și la bărbați. Deși numărul acestora este foarte redus, totuși astfel de cazuri se întâlnesc. Din păcate, bolnavii diagnosticați decedează, deoarece maladia a fost depistată târziu.
Aproximativ un bărbat dintr-o mie este afectat de cancerul la sân, faţă de o femeie din opt. În Republica Moldova, primul caz de cancer mamar la bărbați a fost înregistrat după anii 2005, spun specialiștii. În 2012, în Republica Moldova au fost înregistrate 12 cazuri de cancer mamar la bărbați, în 2011 a fost înregistrat același număr de bolnavi, iar în 2010 - 14 cazuri. Deși numărul acestora este redus, mulți dintre cei care au ghinionul să dezvolte această maladie pierd lupta cu boala. De vină ar fi faptul că oamenii se adresează târziu la medic. Totuși, doctorii spun că această maladie decurge mai complicat în cazul bărbaților.
„La noi în Moldova s-a creat un stereotip că doar femeile pot avea cancer la sân, ceea ce nu este adevărat. Bărbații trec foarte rar pe la medic și chiar dacă simt că au un ghemuleț la glanda mamară nici prin cap nu le trece că poate fi vorba de cancer, mai ales că el nu doare”, afirmă Vasile Jovmir, specialist în oncologie.
Acesta mai spune majoritatea bărbaților moldoveni care au dezvoltat cancer mamar s-au adresat la medic în fazele III și IV, din cauza lipsei de cultură sanitară. Cei mai mulți au vârsta de peste 50 de ani.
„Cei mai mulți se adresează fiind în fazele tardive ale bolii, iar din acest motiv, mulți dintre ei nu mai pot lupta cu boala, deoarece maladia este mai puternică decât ei, fiind înrădăcinată bine în organism. Oamenii nu obișnuiesc să meargă la medic la timp, din acest motiv se întâmplă astfel de tragedii”, explică doctorul Vasile Jovmir.
Factorii de risc a acestui tip de cancer sunt aceiași ca și în cazul femeilor - expunerea la radiații și istoricul familial de cancer mamar. Totuși, mai adaugă specialiștii, la bărbați, acest tip de tumoare malignă se dezvoltă mai agresiv decât la femei.
„La bărbați acest tip de cancer se dezvoltă mai repede și mai agresiv. La femeie glanda mamară este mai mare și cancerul are unde să se dezvolte și este mai simplu atunci când se intervine chirurgical. La bărbați însă cancerul se manifestă mai agresiv pentru că nu are unde să se dezvolte”, explică doctorul Jovmir.
Ca și la femei, cancerul mamar la bărbați poate recidiva. Există însă și cazuri fericite, când bărbații au reușit să treacă peste povara acestei maladii, iar succesul, spun doctorii, se datorează diagnosticării timpurii ale bolii.
„Ultimul bolnav pe care l-am tratat cu succes de cancer este un preot. S-a chinuit sărmanul mult, pentru că în timpul intervenției chirurgicale i-am afectat un os. A stat în spital jumătate de an, l-am supravegheat, i-am făcut chimioterapie și după intervenție și a supraviețuit”, susține profesorul Vasile Jovmir.
Diagnosticarea precoce a cancerului poate salava vieți, concluzionează medicul.
La nivel mondial, cancerul mamar la bărbați constituie 1% din totalul cazurilor de cancer la sân înregistrate.
Articole relaționate: