Autor: Sorina Bujarov
Din cauza deficiențelor mintale, internatele de profil psihoneurologic din țară au devenit casă pentru aproape 1.600 de moldoveni. Pe lângă tratamentul psihiatric la care sunt supuși, acești oameni au nevoie și de alte servicii medicale și sociale, conform regulamentelor și mai ales nevoilor personale. Se întâmplă rar însă ca aceste nevoi să fie îndeplinite de responsabilii instituțiilor cu pricina sau de către ministerele de resort. De cele mai deseori pacienții sunt luați în seamă mai mult în situațiile critice.
În majoritatea internatelor psihoneurologice din țară, bărbații și femeile cu deficiențe trăiesc împreună, adică în același bloc sau chiar cameră. Prin urmare, relațiile sexuale între ei sunt inevitabile. Cu toate acestea, în foarte puține din aceste instituții pacienții beneficiază de măsuri eficiente de protecție a sănătății sexuale. Dacă au prezervative, atunci nu știu cum să le folosească, iar dacă se întâmplă să rămână gravidă vreo femeie, soluția cea mai ușoară pentru a-i scăpa pe toți de probleme este avortul.
Responsabilii știu despre acest lucru, dar tolerează situația. „Având în vedere că trăiesc împreună, unii din ei au relații sexuale. În multe instituții singura măsură de contracepție, care este una întârziată, este avortul. Există un medic ginecolog, care vine o dată sau de două ori pe lună să verifice femeile să nu fie însărcinate. De alte infecții nici nu se interesează”, a afirmat pentru Sănătate INFO Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului.
Medicii din internatele psihoneurologice vorbesc însă mai voalat despre modul în care pacienții lor beneficiază de servicii pentru sănătate sexuală. Ei numesc controlul ginecologului o măsură de profilaxie împotriva sarcinii nedorite.
„Știm că beneficiarii întrețin relații sexuale, dar avem ginecologul nostru care controlează femeile să nu rămână însărcinate. E o măsură profilactică foarte bună, pentru că la noi nu s-au înregistrat cazuri de sarcină”, susține Ion Martea, medic șef la Institutul Psihoneurologic din satul Bânzeni, raionul Edineț.
În ce mod o vizită la ginecolog poate preveni sarcina, doctorul nu a putut explica. Ne-a spus doar că se face tot posibilul ca în internat să nu să se nască copii.
Aceeași măsură este aplicată și la Internatul Psihoneurologic din comuna Cocieri, raionul Dubăsari. De două ori pe lună, aici vine medicul ginecolog, care efectuează așa-zisul „control profilactic împotriva sarcinei”.
„Avem un ginecolog care controlează femeile să nu rămână însărcinate. Lucrează la noi prin cumul. Nu știu ce se întreprinde în cazul în care o pacientă rămâne însărcinată, dar cred că nu sunt astfel de cazuri”, spune vicedirectorul instituției, Vladimir Popa.
Și la Internatul Psihoneurologic din satul Bădiceni, raionul Soroca, ginecologul ajunge de câteva ori pe lună. Merge cu același scop – să verifice dacă femeile sunt sau nu însărcinate.
„Majoritatea au „spirală” (sterilet) deja de ani buni, și nu au cum să rămână însărcinate”, ne spune asistenta medicală Cobalaș. Asistenta a precizat că atâta timp cât ginecologul nu vede în aceasta o problemă, înseamnă că ele nu sunt periculoase.
Avorturile le fac, de obicei, medici din spitalele raionale. Deși sunt obligați să vorbească cu pacientul, aceștia efectuează procedura fără să-i întrebe cel puțin dacă își doresc acest lucru.
„Atunci când întrebăm medicii din raioane de ce nu întreabă pacientele dacă vor sau nu să facă acest avort, ei spun că nu cred că e necesar, deoarece ei sunt aduși de la psihiatrie. Ei nu văd necesar să vorbească cu pacientul, așa cum se întâmplă în mod normal”, a adăugat directorul de la Institutul pentru Drepturile Omului.
Juristul mai spune că registrele cu numărul femeilor care au făcut până acum avort forțat este un mare secret nu doar pentru oamenii de rând, dar și pentru avocați.
„Nu știm cu exactitate câte beneficiare din aceste instituții au suportat avort forțat. Am încercat să facem rost de datele din aceste registre însă nu ne-a reușit, deoarece aceste instituții sunt de tip închis, și nu avem acces”, mai adaugă juristul.
De aproape un an, pentru prevenirea sarcinii, dar și a bolilor sexual-transmisibile, în unele instituții au început să fie oferite gratuit prezervative, susține directorul Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi. Dar ce folos? „Prezervative au început să se dea după ce s-au înregistrat cazuri de HIV în astfel de instituții. În unele internate însă nici acum nu se dau, dar nici în cele în care se dau folosul nu este mare. Beneficiarii nu știu să se folosească de ele, deoarece nimeni nu le-a explicat. Aceste prezervative se țin în instituții doar de ochii celor care vin în vizită”, afirmă Vanu Jereghi.
█ Spitalul de psihiatrie din Pavlovca - pacienți care se plâng că le este frig și cer de mâncare
Medicii din internate povestesc contrariul. „De jumătate de an la noi se dau prezervative la pacienți. Am primit de la Edineț o donație. Asistentele medicale învață beneficiarii cum să le folosească. Până acum însă nu am avut probleme și nici cazuri de HIV”, susține medicul-șef de la Internatul din satul Bânzeni, raionul Edineț, Ion Martea.
„La noi nu se dau prezervative, dar nici nu e nevoie, pentru că aproape toate femeile au spirală. Pentru ce mai trebuie și prezervative, că și așa nu pot rămâne însărcinate”, susține o asistentă medicală de la internatul din Bădiceni.
Și în timp ce femeile beneficiază de serviciile unui ginecolog odată de două ori pe lună, bărbații ajung la urolog extrem de rar. După necesitate, cum spun medicii.
„Când e nevoie putem să-i ducem la urologul de la policlinica raională”, spune medicul șef la internatul din Brânzeni, fără să precizeze cine stabilește această necesitate și fără să-și amintească când ultima oară un bărbat a mers la urolog.
Beneficiarii internatelor psihoneurologice trăiesc în aceste condiții deja de ani buni, iar schimbări spre bine nu se întrezăresc, afirmă directorul Institutului pentru Drepturile Omului. „Nimic nu se schimbă, pentru că reformele din acest domeniu nu aduc voturi. Câte cazuri de avort au fost depistate până acum și nimeni nu a fost pedepsit. Nimeni nu-și bate capul de acești oameni. Ministrul Buliga ne-a spus că statul nu are nevoie de copii nebuni, de aceea și se fac aceste avorturi sau testări la HIV obligatorii fără consiliere, așa cum cere legea”, a declarat Vanu Jereghi.
În Republica Moldova sunt șase internate psihoneurologice, în care sunt internați aproximativ 1.600 de beneficiari.
█ Articole relaționate: