Redactor: Sorina Bujarov
Un tip de implant mamar, folosit de către 99 la sută dintre femeile ce și-au făcut o operație de mărire a sânilor în Marea Britanie, poate provoca o nouă formă de cancer, avertizează specialiștii. Potrivit acestora, cancerul, numit limfomul malign cu celule mari anaplazice, a afectat cel puțin 150 de femei până acum, doar în Marea Britanie.
Potrivit experților, nouă din zece cazuri de cancer a sistemului imunitar a fost depistat la femeile care au suportat o operație de mărire a sânilor cu un implant mamar cu înveliș exterior texturat, scrie Daily Mail. Specialiștii spun că această suprafață reprezintă un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, dar și a celulelor canceroase. În opinia lor, femeile ar trebui avertizate despre faptul că aceste implanturi sporesc riscul de dezvoltare a cancerului.
În alte regiuni, precum SUA, implanturile cu suprafața texturată sunt mai rar utilizate. În Marea Britanie însă anual în jur de 30.000 de femei utilizează astfel de implanturi. Acestea reprezintă 99 la sută din totalul implanturilor utilizate pentru mărirea sânilor. Potrivit specialiștilor, majoritatea femeilor care au dezvoltat limfom malign cu celule mari anaplazice s-au recuperat complet dupa intervenția chirurgicală, însă în unele cazuri, acestea au avut nevoie de ședințe de chimioterapie și radioterapie. Pentru alte femei însă nici aceste proceduri nu au fost eficiente.
Susan Grieve avea 40 de ani și era mamă a doi copii. Aceasta a murit în iulie 2012, la șase ani după ce și-a făcut o operație de mărire a sânilor cu astfel de implanturi. La început, familia ei credea că femeia ar fi murit din cauza substanțelor chimice care au pătruns în corp, după ce implantul s-ar fi rupt. Mai apoi însă au aflat adevărul. Mai multe studii europene au demonstrat că în componența acestor implanturi se găsesc substanțe interzise, utilizate în mod normal în industrie. După mai multe cercetări, oamenii de știință au ajuns la concluzia că limfomul malign cu celule mari anaplazice se află într-o legătură strânsă cu complicațiile generate de operațiile de mărire a sânilor, numite Contractura Capsulară.
Implanturile texturate au fost introduse pe piață în anul 1980, dar au început să fie utilizate pe scară largă cu zece ani mai târziu. Prof Anand Deva, coordonatorul studiului care a demonstrat că implanturile texturate sut periculoase pentru sănătatea femeilor, a declarat că autoritățile britanice ar trebui să se aștepte la mai multe victime, în viitorul apropiat.
█ A fost creat un nou implant mamar, mult mai ușor și care împiedică lăsarea sânilor
„În țările în care se folosesc în mod normal implanturile texturate, cum ar fi Australia, s-au înregistrat mult mai multe cazuri de îmbolnăviri”, a declarat expertul.
Alți specialiști însă sunt de părere că aceste implanturi nu sunt periculoase și că trebuie utilizate în continuare.
„Aceste tumori sunt extrem de rare, însă pot fi tratate, de aceea pacienții trebuie să se simtă în siguranță folosind aceste implanturi. Nu este nevoie ca ele să fie scoase din sânul femeilor, cu excepția cazurilor când au loc schimbări bruște și inexplicabile, cum ar fi inflamațiile sau umflăturile”, a declarat dr. Fazel Fatah, președintele Asociației Britanice a Esteticienilor și Chirurgilor Plastici.
█ Articole relaționate: