Autor: Irina Papuc
Zece mașini și o echipă formată din 20 de oameni vor merge timp de zece zile în diferite orașe ale țării pentru a informa tinerii despre riscul de transmitere a infecției HIV și de ce este importantă prevenirea. Aceste acțiuni vor avea loc în cadrul „Caravanei Auto pentru viață”, ediția 2014, care a fost lansată astăzi. În cadrul evenimentului, oamenii au fost invitați să-și facă testul rapid la HIV, iar pentru a-i încuraja câțiva oficiali au acceptat să-l facă primii, în fața camerelor de luat vederi.
Astăzi o echipă de 20 de persoane au pornit din centrul Chișinăului spre șapte localități din Republica Moldova pentru a informa și sensibiliza oamenii în privința modului de transmitere și riscurile asociate cu HIV. Altfel spus, este vorba despre Caravana Auto pentru viață, care se desfășoară al treilea an consecutiv și va ajunge, timp de zece zile, în Chișinău, Comrat, Cahul, Tiraspol, Bender, Râbnița, Orhei și Bălți. Caravana a început astăzi, când în toată lumea este marcată Ziua Mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA.
La evenimentul de debut al caravanei au venit oficiali, dar și oameni care sunt solidari cu persoanele care trăiesc cu HIV și cu cele care au pierdut oameni dragi din cauza maladiei SIDA. Aceștia au aprins lumânări și au lansat în aer baloane albe, în memoria celor care au pierdut lupta cu boala.
„Oamenii care decedat din cauza SIDA aveau planuri, aveau familii și își doreau să trăiască, dar boala i-a luat prea repede. Consider misiunea noastră principală de a informa tinerii despre riscul infecției HIV, astfel ca aceștia să fie informați, iar numărul infecțiilor și deceselor provocate de HIV și SIDA să ajungă la zero”, a spus Ruslan Poverga, președintele organizației „Inițiativa pozitivă”, organizatorul Caravanei Auto pentru viață.
Oficialii prezenți au ținut discursuri, dar au avut și curajul să treacă, în fața jurnaliștilor, testul rapid la HIV care se efectuează foarte ușor, printr-o probă de salivă. Prima a fost viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea. O persoană din cadrul organizației „Inițiativa Pozitivă”, special instruită să efectueze acest test, a întrebat întâi viceministrul ce știe despre HIV/SIDA. Cotelea spune că nu este perima oară când face un test pentru detectarea HIV.
„Rezultatul a fost negativ. Un test rapid am făcut pentru prima oară, dar desigur am avut grijă să fac un test, prin analiza de sânge”, a precizat aceasta.
După Svetlana Cotelea, testul rapid la HIV l-a făcut și directorul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică. Oamenii au fost îndemnați să aibă o atitudine responsabilă față de propria sănătate, dar și a celor apropiați, să-și învingă frica să facă un test. Pentru acest lucru, în Grădina Publică Ștefan cel Mare a fost amenajat un cort, iar organizatorii au pregătit aproximativ 100 de teste.
Datele oficiale arată că în Republica Moldova există 8.557 de persoane cu statut HIV-pozitiv, dar se presupune că numărul neoficial ajunge la 16 mii, iar ceea ce este îngrijorător e faptul că acești oameni nu sunt incluși în tratament și nu știu că pot transmite virusul imunodeficienței umane și altor persoane. Statistica mai vorbește și despre faptul că din anul 1990, de când a început epidemia SIDA, în Moldova au decedat 1752 de persoane. În memoria lor, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” a fost instalată o bancă din 5.300 de piulițe din metal care are infiltrate 1.756 de șuruburi, ceea ce reprezintă numărul total de persoane decedate. Anul acesta bancheta a fost completată cu un felinar și un panou electric, care va proiecta numărul persoanelor decedate de SIDA, celor cu statut pozitiv, dar și alte date relevante.
█ Articole relaționate: