Redactor: Virginia Dumitraș

Este posibil să fi auzit de melanom, dar sunt la fel de multe șanse să nu știți suficient pentru a rămâne în siguranță. Este o boală dificilă. Mulți oameni asociază melanomul cu alunițe mici ieșite în relief, mai ales în cazul persoanelor cu pielea albă, care nu folosesc produse pentru protecție solară, dar nu e chiar atât de simplu.

Pentru a afla mai multe despre persoanele expuse riscului de a avea cancer de piele, dar și despre modalitățile surprinzătoare prin care acesta se manifestă, jurnaliștii de la Foxnews au vorbit cu Doctorul Angela J. Lamb, profesor asistent de Dermatologie al Școlii Icahn de Medicină de la Muntele Sinai. Aceștia au făcut o listă cu zece lucruri pe care nu le știm despre melanom.

Este una dintre cele mai frecvente tipuri de cancer  întâlnite în rândul tinerilor

Melanomul poate fi cel mai des întâlnit cancer de piele, dar, conform Academiei Americane de Dermatologie (AAD) este cea mai comună formă de cancer întâlnită în rândul tinerilor de 25 – 29 de ani și acesta este pe locul doi în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între15 și 29 de ani.

Afectează toate tipurile de piele

Este adevărat că oamenii cu mai mult pigment în piele au un risc scăzut de dezvoltare a cancerului, deoarece au mai multă protecție, dar aceasta nu-i scutește de loțiunile împotriva razelor solare. Celulele bazale și celule squamous carcinoma - cele mai frecvente tipuri de cancer de piele și cele care au legătură directă cu expunerea la soare apar rar la persoanele de culoare, la fel de rar este și melanomul. În cazul în care apare este localizat pe palme și tălpi.

„Recomandările mele nu sunt în baza felului în care arată pacientul“, susține Doctorul Angela J. Lamb. „Eu le spun tuturor“ folosiți produse de protecție solară în fiecare zi ca și cum ar fi un job, faceți din aceasta o obișnuință ca și în cazul spălatului pe dinți“, spune specialista.

Angela J. Lamb susține că un studiu din 2013 publicat în Annals of Internal Medicine a demonstrat că utilizarea de zi cu zi a protecției solare ajută la prevenirea îmbătrânirii premature cauzate de expunerea la soare, inclusiv riduri și pete întunecate.

█  Cancerul de piele a crescut de șapte ori în ultimii 40 de ani. Băile de soare neprotejate își arată efectul în timp 

Nu se poate dezvolta într-o aluniță

„Ideea precum că alunițele se transformă în melanom este acceptată de unii. Alții spun însă că puteți avea o mulțime de alunițe care vor fi foarte bine, dar puteți dezvolta un melanom în alt loc“, susține Angela J. Lamb.

Li se poate întâmpla persoanelor care au puține alunițe sau chiar deloc

Da, simptomele melanomului includ o schimbare a formei, dimensiunii sau culorii unei alunițe, cu cât mai multe aveți cu atât riscul de melanom e mai mare. Angela J. Lamb spune însă că același risc îl au și oamenii care nu au multe alunițe.

Poate să nu fie aluniță

Melanomul poate arăta, de asemenea, ca o vânătaie care nu se vindecă sau o linie de culoare închisă sub o unghie. Bob Marley a fost diagnosticat cu melanom localizat sub unghie în iulie 1977. El a ignorat sfaturile de amputare a degetului și răspândirea cancerului la plămâni și creier și a murit în mai 1981, la vârsta de 36 de ani. Melanomul poate apărea, de asemenea, în ochi, dar este un caz extrem de rar.

„Dacă oamenii văd în ceață la un ochi sau simt presiune în spatele unui ochi,  probabil, ar trebui sa se testeze pentru melanomul ocular", susține doctorul. De obicei, simptomele nu sunt în ambii ochi, iar testările periodice nu sunt necesare, pentru că un astfel de caz este foarte rar.

Poate apărea în zone care nu sunt expuse la soare

Este vorba de degetele de la picioare, de la mâini, subraț, fund, și organele genitale.

Este în plină expansiune la persoanele în vârstă

Melanomul este, de asemenea, în creștere la micuții care nu au avut acces la produsele de protecție solară moderne în copilărie. Pentru oameni de 50 și 60 de ani care au avut o mulțime de expuneri la soare, atunci când erau mai tineri, diagnosticul melanomului este manifestarea de mutații genetice în melanocite, celulele care produc melanina pigmentului pielii.

█  Bronzul artificial provoacă mai multe cazuri de cancer de piele decât fumatul- cancer pulmonar

În timp ce carcinomul bazocelular și scuamosul sunt mai frecvente decât melanomul, acestea au rate mai mari de supraviețuire. Potrivit ADD, un american moare de melanom la fiecare oră. În 2014, se estimează că mai mult de 9.700 de decese în Statele Unite vor fi atribuite melanomului.

Este tratabil atunci când este depistat din timp

„Cu cât mai devreme depistați melanomul, cu atât aveți mai multe șanse de supraviețuire“.  Rata de supraviețuire a persoanelor care au detectat și au tratat melanomul înainte ca acesta să se extindă la ganglionii limfatici (stadiul III de melanom) este de 98%, potrivit ADD. Doctorul susține că am putea observa un număr mai mare de cazuri de melanom, deoarece medicii sunt mai capabili de a diagnostica stadiul 0 al melanomului, sau melanom în situ, când există modificări vizibile la suprafața pielii, dar cancerul nu a fost încă dezvoltat în epidermă. Fundația Cancer de piele recomandă examenele anuale de cancer de piele, care pot ajuta la depistarea cât mai devreme a melanomului.  

Nu îi afectează doar pe cei care se bronzează natural sau pe cei care merg frecvent la solar

Persoanele cu un istoric familial de melanom pot fi mai predispuse la  dezvoltarea acestuia decât restul populației. Rapoartele au arătat că având o rudă de gradul întâi cu melanom, care este, un părinte, frate, sau soră -  poate crește riscul de durată de viață de 10-15 %%, susține doctorul Lamb. De aceea este  important să se cunoască istoria specifică a cancerului de piele.

 

  Articole relaționate:

Percepția denaturată a frumuseții are urmări grave. Solarul te poate îmbolnăvi de cancer

Australia va interzice solarul. Autoritățile speră să reducă numărul deceselor provocate de cancer de piele 

Pentru a preveni apariţia cancerului de piele, verificaţi-vă aluniţele!