Autor: Virginia Dumitraș
Cu aproape doi ani înainte de încheiere, Programul Național de Prevenire şi Control al infecției HIV/SIDA şi infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2011-2015, a fost modificat. Documentul este supus acum dezbaterilor publice, iar ulterior va trebui aprobat de Guvern.
Asemeni Programului elaborat anterior, noul document, de asemenea, urmărește reducerea cazurilor de HIV şi a bolilor cu transmitere sexuală. Documentul nu mai pune însă accent pe populația generală, ci pe grupurile de risc. Este vorba de consumatorii de droguri injectabile (UDI), lucrătorii sexului comercial (LSC), bărbații care fac sex cu bărbații (BSB) și deținuții.
„Programul a fost modificat substanțial pentru că cel aprobat în 2010 nu mai era actual. Avea obiective și scopuri axate pe populația generală. În urma studiului s-a stabilit că avem o epidemie concentrată și am decis să modificăm programul anterior. Sunt modificări absolut necesare“, susține Adriana Tudor, consultant superior în cadrul secției de programe naționale la Ministerul Sănătății.
Potrivit documentului, până în 2015, Astfel, autoritățile și-au propus ca până în 2015, cel puțin 60% din populația țintă (UDI, LSC şi BSB) să fie testați la HIV şi să-şi cunoască statutul. Pentru a îndeplini acest obiectiv urmează să fie extins accesul la serviciile de consiliere şi testare la HIV, inclusiv prin utilizarea testelor de salivă rapide, iar doctorii - să promoveze serviciile de consiliere şi testare voluntară.
Către 2015, 17 penitenciare din țară, inclusiv din partea de Est a Moldovei, urmează și ele să fie incluse în programul de prevenire a HIV şi infecțiilor sexual transmisibile. Astfel, deținuții dependenți de droguri ar urma să beneficieze de tratament cu metadonă, să primească prezervative și să beneficieze de servicii de consiliere și testare voluntară.
Programul își mai propune ca până în 2015, cel puțin 40% dintre bărbații care fac sex cu bărbații și cel puțin 60% dintre consumatorii de droguri injectabile, precum și lucrătorii sexului comercial să beneficieze de servicii de prevenire a HIV, iar 4.000 de persoane HIV-pozitive să fie incluse în tratament antiretroviral. Autoritățile își mai propun să asigure profilaxia infecțiilor oportuniste, conform standardelor naționale, în 8 puncte şi în toate instituțiile de tratament a tuberculozei.
Totodată, către 2015, pentru cel puţin 5.000 persoane HIV-pozitive şi membrii familiilor lor ar urma să beneficieze de asistență psihosocială şi juridică, iar cele în stare gravă și îngrijiri paliative la domiciliu sau la spital.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani se consideră deosebit de vulnerabili la infecțiile sexual transmisibile, precum sifilisul şi gonoreea. Astfel, cel puţin 95% din acest grup țintă diagnosticați cu sifilis urmează să beneficieze de tratament gratuit, 10% dintre cei depistați HIV-pozitivi, care vor avea nevoie de tratament antiretroviral urmează să-l primească. De asemenea, tinerii vor fi tratați gratuit și împotriva hepatitei virale C.
„Programul este bun, dar trebuie pus în aplicare“
„Este un program bun. O bună parte dintre aceste obiective deja au fost aplicate. Acest program este mai focusat asupra specificului epidemiei la noi în țară pentru că avem epidemie concentrată în rândul grupurilor de risc, iar acest program se adresează anume necesităților acestui tip de epidemie“, este de părere Ala Iațco, președintele Asociației „Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor“.
„De ce a fost nevoie de o redactare? Nu pot să spun de ce nu s-a făcut un program așa cum trebuia. Probabil așa erau datele atunci, între timp lucrurile s-au mai schimbat. Problemele erau un pic altele, respectiv a fost nevoie să modificăm accentele. Programul este destul de bun, alta este că el trebuie implementat“, explică Lucia Pârțână, vicedirector la Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile din Chișinău.
Câți bani vor fi alocați pentru prevenire și control
Din totalul de aproape 495 de milioane de lei care ar urma să fie alocate pentru anii 2014-2015 pentru Programul Național de Prevenire și Control al Infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală, peste 44% vor fi direcționați către prevenirea transmiterii infecției HIV şi celor cu transmitere sexuală, în special în rândul populației țintă.
Totodată, 30% din sumă (peste 150 de milioane de lei)vor fi alocați pentru reducerea impactului negativ al epidemiei HIV/SIDA, în special pentru tratament, îngrijiri şi suport pentru persoanele cu HIV sau bolnave de SIDA şi membrilor familiilor lor.
În perioada anilor 2014-2015, pentru promovarea activităților în prevenirea infecției HIV vor fi alocați peste 66 de milioane de lei. Alte aproape 60 de milioane vor fi direcționate pentru crearea unui sistem eficient de management al programului.
█ Articole relaționate:
Tratamentul timpuriu al infecției HIV ar putea salva milioane de vieți