Redactor: Virginia Dumitraș

Este vorba de un pacient în vârstă de 45 de ani, din Japonia, care a avut o tumoare necanceroasă la glandele paratiroide, patru glande mici care stau în apropierea glandei tiroide, în gât. Tumoarea a cauzat hiperactivitatea glandelor și producerea hormonilor paratiroidieni, care controlează nivelul de calciu din organism.

Astfel, niveluri ridicat al hormonilor paratiroidieni a accelerat distrugerea oaselor, iar în consecință s-au micșorat oasele degetelor. Când medicii i-au scos tumoarea, nivelul hormonilor bărbatului s-au normalizat, iar oasele au început să-și revină, potrivit unui raport publicat pe 21 mai in New England Journal of Medicine.

Cazurile de glande paratiroide hiperactive, care sunt la fel de severe ca și cazul acestui om sunt foarte rare. „Acest pacient a avut un nivel foarte ridicat de hormoni paratiroidieni, și o tumoare prea mare la standardele de azi“, a declarat dr. Bart Clarke, un endocrinolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, care nu a fost implicat în acest caz.

█ A suportat o operație de mastectomie, ședințe de chimioterapie și radioterapie, dar a născut doi gemeni perfect sănătoși

Este ceva rar ca o tumoare atât de mare să crească pe glandele paratiroide înainte să fie diagnosticată, a spus Clarke. „Pacienții ocazionali încă apar cu tumori mari, din cauza că aleg să aștepte prea mult timp o intervenție chirurgicală, dar asemenea cazuri sunt rare“.

Radiografia mâinii era făcută în mod obișnuit la pacienții suspectați că ar avea glandele paratiroide hiperactive, numit și hiperparatiroidism. Dar astăzi, medicii stabilesc diagnosticul după testele de sânge. Aceste teste s-au îmbunătățit în ultimii 30 de ani și au eliminat necesitatea radiografiei, susține Clarke.

„De asemenea, nivelul de calciu din sânge este verificat mai des decât în trecut, așa că în Statele Unite formele mai blânde de hiperparatiroidism sunt diagnosticate mai frecvent“, a spus Clarke.

Cazul ilustrează modul în care oasele din corp trec printr-o remodelare constantă. Un set de celule descompun osul și eliberează calciu în sânge, care se numește resorbția osoasă. În cele mai multe dintre aceste cazuri lucrurile revin la normal atunci când glandele hiperactive sunt eliminate, spun experții citați de Fox News.

 

  Articole relaționate:

Ruben, copilul care a supraviețuit datorită unei inimi de vacă 

Intervenție chirurgicală inedită. Limba pacientului a fost înlocuită cu un muşchi din zona pectorală 

Nașterea care i-a uimit pe medici. O femeie a născut un copil sănătos, după ce a purtat fătul în abdomen, dar nu &icir