Redactor: Sorina Bujarov

Un bărbat de 44 de ani din România a fost supus cu succes unei operații de îndepărtare a unei tumori dezvoltate la nivelul limbii. Organul gustativ al acestuia a fost scos şi înlocuit cu un muşchi din zona pectorală. Intervenția chirurgicală a avut loc la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca.

Medicul Teofil Lung, coordonatorul echipei care a realizat intervenţia chirurgicală, a declarat că s-a reuşit „salvarea organului vorbirii”, astfel că pacientul va putea comunica după două săptămâni, scrie Mediafax.

„Operaţia a reuşit, am scos tumoarea, pacientul este bine. Va mai rămâne internat cel puţin zece zile, depinde totul acum de organismul lui. I s-a înlocuit limba pe care a trebuit să o scoatem, cu un muşchi din zona pectorală şi am reuşit să îi salvăm organul vorbirii, astfel că va putea să vorbească după două săptămâni”, a spus Lung.

Specialistul a declarat anterior că pacientul a făcut şedinţe de chimioterapie şi cobaltoterapie, însă tumoarea a creștea în continuare.

█ Operații pe creier minim-invazive, efectuate cu o nouă tehnologie. Specialiștii spun că pacientul poate și să zboare cu avionul după o astfel de intervenție 

„Efectuăm o operaţie, în premieră naţională, unicat, la un pacient de 44 de ani din Bucureşti, care are o tumoare la limbă. Limba se fragmentează, e bucăţi deja, iar sub ea e un crater imens. Pacientul a făcut 32 de şedinţe de chimioterapie şi cobaltoterapie, iar în urma tratamentului tumora nu a dispărut, ci a crescut în continuare şi a ajuns în faza în care i-a cuprins limba, laringele, zona amigdaliană şi are ganglioni pe ambele părţi latero-cervicale, lângă carotidă şi jugulară. Pacientul are dureri foarte mari, nu poate să mai înghită, nu se poate alimenta deloc. Operaţia constă în îndepărtarea, în totalitate, a tumorii, dar şi a limbii, a ţesutului de sub limbă, facem o larigectomie înaltă, îndepărtăm ganglionii şi organul vorbirii, şi apoi încercăm o reconstrucţie imediată din muşchi din pectoral pentru a înlocui limba, pentru că în cavitatea bucală a pacientului nu va mai rămâne nimic”, afirma anterior chirurgul Lung.

Pacientul Ion Gheorghe spunea, înaintea intervenţiei chirurgicale, că este şofer de meserie fuma mai multe pachete de ţigări pe zi.

 Un spital privat din București face gratuit operații pe creier și pentru obezitate. Prima operație pe creier a fost efectuată cu succes 

„Din ianuarie 2013 am fost descoperit cu această boală, cancer la limbă, nu puteam să mai înghit, am fost la spitale din Bucureşti şi am făcut 32 de şedinţe de chimioterapie. Aveam peste 90 de kilograme, am slăbit foarte mult, nu mai puteam să mănânc nimic, doar ceai. Am fumat 32 de ani, sunt şofer, asta e meseria, fumam mai multe pachete de ţigări pe zi”, a spus pacientul care a adăugat că este încrezător în operaţie.

Teofil Lung a precizat că a mai efectuat de-a lungul carierei două intervenţii similare, prima în 1986, dar care nu a constituit un succes deplin, şi una în urmă cu 10 ani, la o pacientă care a reuşit să vorbească după 21 de zile de la operaţie şi şi-a reluat alimentaţia normală după o lună.

 

 Articole relaționate:

Bolnavii de epilepsie din Moldova vor fi tratați definitiv printr-o metodă nouă. Prima intervenție este planificată în termen de un an

Metodă extremă pentru salvarea pacienţilor aflaţi în stare critică. Sângele din corp va fi înlocuit cu soluţie salină