Redactor: Sorina Bujarov

Specialiști cu renume din domeniul neurochirurgiei și neurologiei intervenționale ai Spitalului Florence Nightingale din Istanbul au prezentat o nouă tehnologie, cu ajutorul căreia se fac intervenții pe creier minim invazive. După operațiile efectuate cu această tehnologie, precizează specialiștii turci, pacienții pot fi externați mult mai repede și chiar pot zbura cu avionul în aceași zi.

Prof. dr. Talat Kiris a vorbit, în seminarul cu tema „The brain - always a challenge” organizat la București, despre noua tehnologie în tratarea tumorilor, care a apărut, de fapt, prin perfecționarea unui model mai vechi, scrie Pagina Medicală.

„După 20 de ani de când există această tehnologie, o companie a modificat softul complet, iar aceasta este, astăzi, aproape de perfecțiune, putând fi folosit în tratarea unor tumori, malformații vasculare, boli funcționale sau nevralgii ale feței. Este un tratament care durează o zi și în care nu folosim anestezia generală. Pacientul vine dimineața și, dacă vine cu avionul, poate zbura seara înapoi spre casă. Nu este nicio problemă. Asta este frumusețea acestui tratament: pacienții pot merge să bea un vin sau să ia avionul dacă sunt veniți din altă parte”, a declarat medicul turc.

█ Utilaj medical nou la spitalul din Cimișlia. Chirurgii de aici vor putea efectua operații minim invazive 

Prof. Dr. Talat Kiris a explicat că intervenția cu această tehnologie presupune o doză mare de radiație, care este axata pe o singură zonă și poate fi măsurată cu mare acuratețe.

„Practic, tratamentul are foarte puține complicații, pentru că se poate măsura aproape tot înainte de tratament și se poate schimba tactica dacă zona este foarte aproape de nervul optic. Putem modifica doza în funcție de cât poate tolera ochiul”, a mai explicat medicul.

Specialiștii au precizat că operează și copii cu tumori sau probleme vasculare, iar dacă aceștia au probleme congenitale, în echipele lor există și neurochirurgi cu alte specializări. Întrebat ce măsuri recomandă oamenilor pentru a-și păstra sănătatea creierului, profesorul Kiris a spus că le recomandă să mănânce tot ceea ce doresc, dar în cantități limitate, și să nu fumeze.

█ Spitalul din Florești înflorește. Instituția va fi dotată cu utilaj de ultimă generație, teritoriul va fi iluminat cu lămpi LED, iar încălzirea se va face cu peleți

Prof. Talat Kiris este seful Secției de neurochirurgie și al centrului GammaKnife din cadrul spitalului Florence Nightingale și președinte al Secției de Neuro-Oncologie din cadrul Societății Turce de Neurochirurgie. El este autorul cărții „Cerebral Vasospasm: New Strategies în Research and Treatment” Prof. T. Kiris lucrează alături de Prof. Minareci de mai bine de 20 de ani. În toată această perioadă, ei au format o echipă de profesioniști, animați fiind în permananță de dorința de a oferi pacienților cele mai bune alternative de tratament într-o manieră deschisă astfel încât aceștia să ia decizia finală cunoscând riscurile și beneficiile de opțiuni de tratament.

 

 Articole relaționate:

Bolnavii de epilepsie din Moldova vor fi tratați definitiv printr-o metodă nouă. Prima intervenție este planificată în termen de un an 

Un spital privat din București face gratuit operații pe creier și pentru obezitate. Prima operație pe creier a fost efectuată cu succes