Autor: Irina Papuc

Moldovenii preferă să trăiască teama că ar putea avea o infecție, decât să afle adevărul. Se întâmplă din frica de a descoperi ceva de care ne temem. Totuși, medicina ne pune la dispoziție modalități diferite de a afla dacă avem sau nu o infecție. Bunăoară, testul la HIV poate fi făcut timp de câteva minute, iar rezultatul îl aflați într-un sfert de oră. Astfel de teste se fac gratuit, iar cei care vin la doctor beneficiază și de testare psihologică. Procedura este una cât se poate de simplă.

Testele rapide la HIV pot fi făcute fie la cabinetele de consiliere și testare psihologică de la Centrul de Maladii Comunicabile, fie în teritorii, unde activează diverse ONG-uri care au drept scop reducerea cazurilor de HIV/SIDA. Acestea se fac confidențial și absolut gratuit.

Trebuie să știți că nu orice persoană este indicată pentru un test rapid la HIV. Acesta se face numai dacă sunteți considerat în grupul de risc. Imediat ce ajungeți în cabinetul de testare, medicul vă va adresa câteva întrebări ca să afle dacă există sau nu un risc ridicat de infectare.

HIV „se înmulțește” prin sexul neprotejat

 „Când mergeți la stomatolog vă asigurați că echipamentele sunt dezinfectate? Dar la salonul de frumusețe? Ați dat sau ați beneficiat de sânge sau produse din sânge? Ați avut o relație neprotejată? Ați consumat droguri injectabile?” – acestea sunt întrebările pe care vi le va adresa persoana care va face testul. Poate fi un psiholog sau o persoană special instruită ca să facă acest lucru.

Dacă ați avut o relație neprotejată acum șase luni sau dacă ați folosit seringa altcuiva, riscul de a avea HIV crește, iar asta înseamnă că faceți parte din grupul de risc.

„Noi lucrăm foarte mult cu persoanele care practică sexul comercial, cu utilizatorii de droguri, dar avem și foarte mulți tineri care se adresează la noi. Puțini știu însă că printr-un test simplu poți afla dacă ai HIV. Se ia o mostră de salivă, iar în 15 minute aflăm rezultatul”, afirmă Elena Muntean, membru al centrului „Adolescentul”.

█  VIDEO//Povestea unui băiețel din Moldova, care a dezvoltat SIDA la doar 11 ani. „Îmi spune că nu mai poate, că medicamentele îi provoacă greață, dar n-am ce-i face. Îi zic că altfel nu se poate…” 

„Mulți tineri au contacte sexuale neprotejate. În raionul Orhei, de exemplu, sunt înregistrați 100 de oameni HIV-pozitivi, însă aceștia sunt cei pe care i-am depistat, în realitate ei sunt mai mulți și pot infecta și pe alții fără să știe. Am observat, din anchetele pe care le-am efectuat, să virusul se transmite pe cale sexuală, iar focarul vine, preponderent, din orașul Sankt- Petersburg”, afirmă Svetlana Romanov, șefa centrului din Orhei.

HIV – o lecție încă neînvățată

Am asistat și noi la două testări ca să ne asigurăm că sunt cu adevărat rapide și că oamenii care ajung pe fotoliu, în fața psihologului, se degajează de frica și emoțiile dinaintea diagnosticului. Alina a venit să-și facă testul din curiozitate. Este mai mult încrezătoare, decât speriată, deși întrebările specialistului au pus-o pe gânduri.

„Prefer să merg la același stomatolog și la același specialist în manichiură și pedichiură. Am o relație stabilă, iar soțul meu nu a fost nevoit niciodată să plece peste hotare”, spune ea.

Un alt tânăr care a venit să-și facă testul susține că vrea să se asigure că este sănătos. Despre HIV nu știe prea multe, ci doar că este un virus transmisibil.

„Se transmite prin sânge, seringi și prin strângerea de mână – așa cum se salută băieții”, încearcă să se facă explicit el. Tânărul a picat testul la cunoștințe, întrucât nu știa de faptul că HIV nu se transmite prin atingeri și din păcate nu se tratează – motivul pentru care ne este atât de tare frică de această infecție.

  Povestea unei femei HIV-pozitive care a luat viața de la capăt: „Am vrut să mor, m-am despărțit de familie din frică, dar am învățat să mă accept. Am născut un copil sănătos și sunt fericită” 

Cei doi au plecat de la cabinetul de testare după 20 de minute de discuții despre ce este HIV și cum te poți proteja. La ambii testul a fost negativ.

Din păcate, tinerii știu prea puține despre ce este HIV, care sunt căile de transmitere și cum te poți proteja. După lungi campanii de informare, unii mai cred că HIV se transmite prin sărut, strănut chiar și prin utilizarea unor obiecte comune de igienă.

 

700 de cazuri noi, în fiecare an

Datele oficiale arată că în Republica Moldova există 8.557 de persoane cu statut HIV-pozitiv, dar se presupune că numărul neoficial ajunge la 16 mii, iar ceea ce este îngrijorător e faptul că acești oameni nu sunt incluși în tratament și nu știu că pot transmite virusul imunodeficienței umane și altor persoane. Statistica mai vorbește și despre faptul că din anul 1990, de când a început epidemia SIDA, în Moldova au decedat oficial 1.752 de persoane.

 

  Articole relaționate:

Moldova va cere de la Fondul Global peste 790 de mii de euro ca să asigure tratamentul antiretroviral persoanelor care trăiesc cu HIV 

HIV și SIDA în statistici. În 2013 au fost confirmate 706 cazuri noi. Autoritățile nu au o statistică reală a celor decedați

La marginea societății. Fiecare a treia persoană HIV-pozitivă se simte discriminată, nu are acces la servicii medicale de calitate, educație și este ignorată de rude