Autor: Sorina David
Sub genericul „Majorarea taxelor la produsele din tutun”, astăzi în întreaga lume este marcată Ziua Mondială fără tutun. În Republica Moldova, cu această ocazie, se organizează lecții publice despre pericolulul tutunului, concursuri, serate tematice, emisiuni radio, TV și vor fi distribuite ghiduri informative cu privire la pericolul consumului de tutun. Ministerul Sănătății a emis un ordin în acest sens acum câteva zile. Cu toate acestea, unii sunt pregătiți să marcheze această zi corespunzător, alții însă mai puțin.
În capitală, această zi este marcată prin organizarea unor concursuri, concerte, expoziții de desen, demonstrații sportive, desfășurate în Grădina Publică Ștefan cel Mare, toate având ca scop informarea populației cu privire la pericolele fumatului. În Nisporeni spre exemplu, Ziua Mondială fără tutun va fi marcată prin desfășurarea unei lecții televizate. Narcologul din raion le va vorbi oamenilor despre pericolul tutunului, prin intermediul televizorului, și le va explica în ce mod tutunul poate distruge sănătatea omului.
„Noi, de fapt, luptăm împotriva fumatului în fiecare zi. Încercăm să discutăm cu populația și să le explicăm că, de fapt, tutunul nu este o plăcere, dar un pericol. Avem și informații foarte utile pe pereții instituției, iar la TV, narcologul nostru va explica desfășurat la ce poate duce consumul de tutun”, susține Roman Vasiliu, manager la spitalul din Nisporeni.
Tot în această zi, medicii din spital se vor mobiliza și vor discuta individual cu fiecare pacient fumător, pentru a-i explica cât de periculos este tutunul și cum ar putea renunța la fumat, mai adaugă Vasiliu.
În alte raioane însă Ziua Mondială fără tutun nu va fi marcată în niciun fel, deoarece nu sunt specialiști care ar putea să informeze populația despre pericolele tutunului. Aceasta în contextul în care în Republica Moldova fumatul este o problemă gravă.
„Narcologul nostru e plecat la perfecționare. O mulțime de doctori sunt duși la Chișinău pentru perfecționare și nu putem organiza nimic. De fapt, nici nu noi trebuie să organizăm ceva, dar cei de la sănătate publică. La noi în spital nu se fumează, noi așa luptăm împotriva tutunului”, afirmă Ion Gușanu, medic șef la spitalul raional din Leova.
█ Efectul legislației antifumat asupra sănătății perinatale și a copilului
Am încercat să aflăm cum va fi marcată Ziua Mondială fără tutun și în raioanele din apropierea capitalei, însă nu am reușit. Colaboratorii Centrului de Sănătate Publică din Criuleni ne-au spus că această informație nu este publică și că nu pot să ne spună ce vor face.
„De ce ne întrebați? Această informație nu se spune la toată lumea. Întrebații pe cei care v-au pus să sunați la noi”, ne-a spus Mircea Gherman, specialist la Centrul de Sănătate Publică Criuleni.
Potrivit statiticilor, în Republica Moldova, 52% dintre bărbaţi consumă produse din tutun, iar în rândul femeilor -7,4%. Tutunul este consumat la nivel înalt și de către tineri. Astfel, în rândul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, fumători activi sunt 49% dintre băieți și 14% dintre fete. Potrivit statisticilor, fumatul ucide pînă la jumătate din numărul fumătorilor, acesta fiind vinovat de fiecare al zecelea deces în rândul adulţilor.
█ Articole relaționate: