Redactor: Sorina David
Legislația antifumat ar putea reduce povara boliilor asociate cu expunerea la fumul de tutun, în special în cazul copiilor. Un grup de experți, printre care și specialiști de la Fundația Internațională pentru cercetare în pediatrie și de la Universitatea din Maastricht, au ajuns la această concluzie după ce au analizat date privind sănătatea populației din 14 țări, realizate între anii 1975 și 2013 și o mulțime de alte studii internaționale.
În final, specialiștii au ajuns la concluzia că interzicerea fumatului la locul de muncă sau în alte locuri publice influențează într-o măsură foarte mare starea de sănătate a populației, chiar și a nefumătorilor, printre care copiii mici sau tinerii, scrie The Lancet. Aceștia au constatat că fumul de țigară, prezent în mai toate locurile și localurilor publice, crește riscul de naștere prematură și sporește șansele ca copilul să se nască cu o greutate sub nivelul mediu. Totodată, fumul de țigară crește și riscul ca micuțul să dezvolte astm bronșic pe viitor.
Îîn favoarea ideii că fumatul afectează sănătatea nefumătorilor și chiar a copiilor mici, cercetătorii au adus argumente din 11 studii care explică legătura dintre starea de sănătate a populației și legislația privind controlul tutunului. În final, specialiștii au constatat că legislația antifumat scade semnificativ numărul nașterilor premature, dar și a cazurilor de astm bronșic, atât în rândul micuților, cât și în rândul adulților. În condițiile în care majoritatea țărilor lumii se confruntă cu problema fumatului, realizatorii acestei analize susțin că împreună cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului, acest studiu vine, încă o dată, să convingă autoritățile din țările cu un număr mare de fumători că locurile publice libere de tutun sunt indespensabile pentru o societate sănătoasă.
█ Articole relaționate:
Ce i-ar convinge cu adevărat pe fumători să renunțe la țigări