Autor: Sorina David
De curând, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat prima rezoluție pentru ingrijiri paliative. Odată cu semnarea acesteia, cele 194 de state-membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv Republica Moldova, se angajează să asigure accesul la îngrijiri paliative ca parte integrantă a dreptului la îngrijire medicală continuă.
Documentul definește îngrijirile paliative, evaluează nevoia de paliație și enumeră patologiile în care paliația aduce beneficii pentru cei aflați în suferință. De asemenea, rezoluția include explicații de ce sunt necesare astfel de servicii pentru sistemele naționale de sănătate și evidențiază provocările în furnizarea serviciilor de paliație, dar și modelele funcționale existente.
Potrivit experților, în Republica Moldova serviciile paliative deja fac parte din sistemul național de sănătate, ceea ce reprezintă un pas important în acest sens. Astfel, pe lângă ONG-uri, servicii de paliație sunt prestate în fiecare spital raional, unde sunt prevăzute câteva paturi anume pentru acest tip de îngrijiri. De asemenea, este asigurat accesul la medicația esențială în tratamentul durerii și a altor simptome.
„În Moldova aceste servicii sunt mult mai dezvoltate decât în celelalte țări care se află în curs de dezvoltare. Legislația țării noastre recunoaște astfel de îngrijiri, ceea ce reprezintă un pas important pentru dezvoltarea acestor servicii. În acest moment, serviciile de paliație includ eliberarea medicamentelor pentru durere acută și locuri în toate spitalele anume pentru aceste servicii. Deja de doi ani pacienții cu dureri acute pot beneficia de morfină orală, iar acum ducem tratative ca să fie eliberată și metadona pentru controlul durerii cronice”, a declarat Valerian Isac, specialist în paliație de la Asociația Națională de Tratament Paliativ.
Deși există servicii elementare de paliație, expertul susține că, totuși, Moldova are încă multe de făcut. Cea mai mare problemă acum este lipsa specialiștilor bine instruiți în îngrijiri paliative.
„Doctorii încă nu sunt instruiți pentru a îngriji de pacienții care au nevoie de paliație, însă lucrăm asupra acestei probleme și cu timpul se va rezolva. Elaborăm ca în Curricula studențiilor să fie inclus și cursul de paliație. Cred că deja de anul viitor se va face acest lucru”, afirmă Valerian Isac.
Potrivit acestuia, nu doar specialiștii trebuie instruiți să acorde servicii de paliație, dar și oamenii trebuie să cunoască cum să îngrijească de un bolnav cu dureri acute. Pe lângă instruirea specialiștilor, autoritățile mai au de lucrat și la capitolul Program național de îngrijiri paliative. Asociația Națională de Tratament Paliativ a elaborat un astfel de document și așteaptă un aviz de Ministerul Sănătății.
Potrivit Asociației Națională de Tratament Paliativ, în Republica Moldova peste 25 mii de pacienți au nevoie de îngrijiri paliative, dintre care doar 8% beneficiază de astfel de îngrijiri. Cei mai mulți dintre ei, beneficiază de astfel de servicii în centrele ONG-urilor.
Rezoluția pentru ingrijiri paliative a fost adoptată la cea de-a 67-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății, desfășurată la Geneva.
Notă: Potrivit OMS, îngrijirea paliativă are menirea să amelioreze calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, atunci când se confruntă cu probleme asociate bolilor ce le amenință viața, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea și tratamentul durerii și a altor probleme de natură fizică, socială, psiho-emoțională și spirituală.
█ Articole relaționate: