Redactor: Virginia Dumitraș

Lipsa accesului la ameliorarea durerii pentru moarte pacienților este o „urgență de sănătate publică“, spun experții. Cifrele arată că aproape 18 de milioane de oameni - în special în țările în curs de dezvoltare - au murit în dureri chinuitoare în 2012.

Amplasată într-o plantație de banane într-un sat mic în Wakiso, Uganda, Betty Naiga, în vârstă de 48, se află pe o saltea subțire pe podea, în coliba ei mică.

Ea a fost diagnosticată cu cancer la sân în urmă cu doi ani. Nu putea să-și permită un tratament, iar tumoarea a crescut de dimensiunea unei mingi de fotbal. „Durerea a fost mult mai puternică. Nu dormeam. Nu făceam nimic. A fost chinuitor. Aș fi renunțat la viață. Îmi doream să fi murit“, spune femeia potrivit BBC. Betty se afla în agonie mai bine de un an simțindu-se pierdută și abandonată de familia ei. Până când a fost descoperită de către un voluntar al comunității, numit Allen.

Allen este unul dintre sutele de voluntari instruiți de cel mai important furnizor de îngrijiri paliative din țară, Hospice Africa Uganda, pentru a ieși și a găsi oameni, cum ar fi Betty care suferă în tăcere. În Etiopia, există rapoarte ale pacienților cu cancer care s-au aruncat în fața camioanelor pentru a scăpa de durere. Îngrijire Alianța Paliativă Globală susține că o parte a problemei este refuzul guvernelor de a da pacienților accesul la analgezice, cum ar fi morfina.

Restricțiile sunt potrivite, din cauza temerilor exagerate cu privire la riscul de dependență. Luna trecută, oficiali din domeniul sănătății din aproape 200 de țări s-au întâlnit la ONU și a promis că vor pune problema îngrijirilor paliative în capul mesei.

█ Agenţia americană pentru medicamente recomandă consumul limitat de paracetamol, pentru a reduce riscul de leziuni hepatice severe 

Tortura

După ce Hospice s-a implicat în îngrijirea ei, Betty a primit acces la chimioterapie gratuită și avea mare nevoie de morfină. „Viața mea s-a schimbat enorm după obținerea tratamentului. Medicamentele ajută la ameliorarea durerii“, a spus ea. În Africa, Uganda este lider în ceea ce privește îngrijirea paliativă. Produce propria morfină folosind un amestec simplu și ieftin de pulbere de morfină și apă.

Dar cele mai multe alte țări în curs de dezvoltare au provizii foarte limitate. Unele țări, cum ar fi Afganistan și Libia, nu oferă îngrijire paliativă, inclusiv de ameliorare a durerii. În Pakistan, în 2012 mai mult de 350.000 de oameni au nevoie de acest tip de îngrijire, dar numai în jur de 300 de persoane au beneficiat de aceasta, potrivit cifrelor BBC. Acolo există doar două servicii de îngrijiri paliative.

Serviciul unic din Mozambic a oferit îngrijiri pentru 153 din cele 100.000 de persoane care aveau nevoie de îngrijire paliativă în 2012, și în Maroc, numărul celor care au beneficiat de acest serviciu a fost de 153 de oameni din 80.000 care aveau nevoie.

La cealaltă extremă sunt țările care oferă cel mai bun acces la îngrijiri paliative. Austria este în topul țărilor care oferă serviciul de îngrijiri paliative pentru fiecare 160 de oameni care au nevoie de acesta. În Marea Britanie, în 2012, 97% dintre persoanele care aveau nevoie de îngrijire paliativă au și primit-o.

Morfina este ieftină. E făcută din opiu brut găsit în culturile de mac din Afganistan. Este un drog controlat pe plan internațional, ceea ce înseamnă că țările trebuie să-l comande la Consiliul International de Control al Stupefiantelor. Dar multe țări sunt pur si simplu nu comandă suficient. Dr. Stephen Connor, de la WPCA, spune că există o serie de motive pentru care acest lucru se întâmplă, inclusiv temerile exagerate cu privire la utilizarea ilicită și de către pacienții dependenți de droguri.

█ Aceasta este ultima fotografie a unei femei care a murit la scurt timp în spital, după ce s-a târât în genunchi, în agonie, cerând analgezice de la asistentele medicale 

„Guvernele suferă în cea mai mare parte din ignoranță, ele nu știu ce este îngrijirea paliativă și că suferința poate fi diminuată“, a spus el. „Poliția este instruită că orice substanță psihoactivă este un drog de ​​abuz. Ei nu înțeleg atunci când aveți dureri și aceasta dispare este o eliberare, nu te droghezi. Obții o ameliorare a durerii“. De asemenea, trebuie să se schimbe și atitudinea doctorilor. În majoritatea țărilor în curs de dezvoltare, medicii nu primesc nicio pregătire de îngrijire paliativă, inclusiv în ameliorarea durerii. Mulți se tem să dea droguri, fie din cauza temerilor cu privire la dependenta sau din motiv că medicamentele sunt atât de puternice încât le-ar putea ucide pacienții. „Puteți schimba legile și reglementările și politica, dar dacă nu schimbați atitudinea nu se schimbă nimic. Dacă ești un doctor și ești antrenat să oferi servicii de îngrijiri într-un mod anume vei continua să faci asta“, crede doctorul Stephen Connor.

Dar există temeri că în timp ce persoanele care trăiesc în țările în curs de dezvoltare au un acces foarte limitat la aceste medicamente, analgezicele puternice sunt utilizate în exces în unele țări cu venituri mai mari. „Abuzul prescripțiilor medicale de droguri devine acum o cauză majoră de deces în Statele Unite“, spune Dr. Lochan Naidoo, președintele Consiliului International de Control al Stupefiantelor. Totuși el sugerează că trebuie să existe o abordare echilibrată.

„La fel de mult cum suntem avertizați împotriva consecințelor negative (de supradozaj și de dependență), nu vrem ca accesul la morfină să fie redus în țările care au într-adevăr nevoie de ea“, spune specialistul. „Am avut rapoarte ale pacienților cu cancer din Etiopia, care de exemplu s-au aruncat în fața camioanelor casă moară, deoarece nu au putut obține acces la medicația ce reduce durerea. Este o situație intolerabilă“, a declarat Connor.

Luna trecută, OMS a adoptat o rezoluție în care guvernele din toate 194 de state-membre s-au angajat să acorde îngrijiri paliative, aceasta fiind una dintre prioritățile sistemului de sănătate.

 

 Articole relaționate: 

Consumul pastilelor efervescente crește riscul de atac de cord, hipertensiune arterială și chiar deces 

Cinci teste și metode de tratament pentru dureri de cap ce ar trebui evitate

Cum poți obține beneficii maxime din analgezice, fără efecte secundare