Redactor: Sorina Bujarov

Pacienţii care iau în mod regulat aspirină, paracetamol, ibuprofen şi alte medicamente în formă solubilă prezintă un risc cu 22% mai mare să sufere un atac de cord, iar posibilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială este de şapte ori mai mare. Așa arată rezultatele unui studiu efectuat de o echipă de cercetători de la University College London şi University of Dundee.

Potrivit acestora, analgezicele pe care milioane de persoane le consumă zilnic pot provoca atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale şi chiar moarte, întrucât acestea conţin prea multă sare, scrie dailymail.co.uk

Mai mult decât atât s-a descoperit că riscul de a muri este cu 28% mai mare în cazul celor care consumă aceste medicamente. Dozele recomandate pentru unele dintre aceste calmante conţin cu 50% mai multă sare decât limita zilnică maximă indicată pentru adulţi. Astfel, cercetătorii britanici recomandă pacienţilor să evite să se trateze, în mod regulat, cu medicamente solubile. De asemenea, aceştia îndeamnă firmele de medicamente să folosească prospecte cu tabele, asemănătoare cu cele realizate pentru alimente, de unde pacienţii să se informeze despre nivelul de sare conţinut de tratamente.

Milioane de adulţi, în special bătrânii, se bazează pe analgezice pentru afecţiuni cronice, cum ar fi artrita, în timp ce suplimentele alimentare, precum calciul, sunt luate de femeile însărcinate şi cele care se află la menopauză. Mulţi dintre ei preferă să consume medicamente solubile, pentru că acestea sunt mai uşor de înghiţit şi se crede că acţionează mai repede. Oamenii de știință susțin însă că acestea conţin un nivel ridicat de sare, pentru a se dizolva mai uşor în apă.

În timpul studiului, oamenii de ştiinţă au monitorizat pacienţi care consumau forme solubile de paracetamol, aspirină şi ibuprofen, dar şi suplimente, precum vitamina D, zinc şi calciu, pe o durată de şapte ani. Cei care au folosit medicamente solubile au fost cu 16% mai predispuşi să sufere un atac de cord, un accident vascular cerebral sau să moară mai repede. În medie, pacienţii s-au confruntat cu aceste probleme la patru ani după ce le-au fost prescrise medicamentele. Un adult nu ar trebui să consume mai mult de şase grame de sare pe zi. Pacienţii care iau şapte pastile solubile de paracetamol pe zi, depăşesc doza de sare recomandată cu 50 de procente.

„Am fost surprinşi de cât de multă sare era în unele tablete. Este un risc care poate fi evitat şi este un risc cardiovascular care este cea mai comună cauză a morţii în Marea Britanie. Dacă iei aceste medicamente în fiecare zi, ar fi mai bine pentru sănătatea ta să iei versiunea normală, nu pe cea solubilă”, a spus Thomas Macdonald, profesor la University of Dundee.

Cercetătorii au analizat doar pacienţii cărora le-au fost prescrise aceste medicamente, dar spun ei, sunt milioane de adulţi care se folosesc de aceste calmante fără prescripţie medicală.

Totodată, experţii au subliniat că pacienţii care consumă aceste medicamente ocazional, cel mai probabil, nu vor fi afectaţi.

 

Articole relaționate:

Ce trebuie să știe pacienții despre antibiotice

Cum poți obține beneficii maxime din analgezice, fără efecte secundare 

Cinci teste și metode de tratament pentru dureri de cap ce ar trebui evitate