Redactor: Sorina David

Cele mai multe erori medicale comise în departamentele de urgență au loc din cauza proastei organizări. Așa arată datele prezentate de CRICO Strategies, un departament al Fundației Harvard, care studiază managementul riscurilor de malpraxis în instituțiile medicale. Potrivit acestuia, 50 la sută dintre erorile comise în aceste secții sunt din cauza lipsei de organizare.

După acestea, vin greșelile medicale comise de însăși echipa de medici, fie din cauza neglijenței sau a incompetenței, se mai precizează în raportul CRICO. Potrivit documentului, medicii comit 28 la sută din totalul erorilor medicale înregistrate în secțiile de urgență.

Însă nu doar medicii se fac vinovați de erorile medicale comise în secțiile de urgență. Doctorii rezidenți comit și ei erori, doar că mult mai puține decât cei cu stagiu. Astfel, 13% din totalul cazurilor de malpraxis înregistrate în departamentele de urgență sunt comise de către rezidenți. 

Asistentele medicale, deși urmează indicațiile medicului, se fac și ele uneori vinovate de malpraxis. Datele prezentate de CRICO Strategies arată că 5% din totalul erorilor medicale înregistrate în secțiile de urgență sunt comise de către asistentele medicale.

 Cele mai frecvente erori comise în secțiile de urgență. Prima în top - erorile de diagnostic 

Cel mai puțin greșesc medicii asistenți. Potrivit raportului, aceștia se fac vinovați de un procent din totalul erorilor medicale comise în secțiile de urgență.

Datele mai arată că 33 la sută din totalul plângerilor de malpraxis sunt îndreptățite de către judecători, dintre care doar 4 la sută au primit despăgubiri mai mici de un milion de dolari. În medie, acestea au fost achitate cu 508 mii de dolari.

Notă: CRICO este o companie care studiază managementul riscurilor de malpraxis în medicină. Studiile realizate de către experții companiei sunt efectuate în peste 550 de spitale și printre aproximativ 125 de mii de medici. Strategiile, organizațiile internaționale de medici, dar și prevederile mai multor sisteme de sănătate din lume au fost create în baza recomandărilor emise de specialiștii acestei companii. De mai bine de 30 de ani, compania CRICO este lider în lume la capitolul managementul siguranței pacientului.  

 

 Articole relaționate:

 Șase cele mai frecvente proceduri medicale de rutină care s-au soldat cu malpraxis 

Malpraxisul medical nu generează o creștere o costurilor în sistemul de sănătate 

Cazuri de malpraxis, câștigate la CEDO în 2013. O gravidă din Turcia a murit din neglijența doctorilor, iar o româncă a rămas fără uter, din același motiv