Autor: Sorina David

Moldovenii sunt codași atunci când e vorba de propria lor sănătate. Ei ajung la doctor abia când nu mai pot de durere, iar de controale medicale profilactice își amintesc foarte rar. Cel puțin așa se înțelege din datele Ministerului Sănătății, potrivit cărora moldovenii efectuează tot mai puține vizite profilactice la gastroenterolog, oftalmolog, ORL-ist și neurolog.

Datele arată că în 2013, numărul vizitelor la oftalmolog și ORL-ist au scăzut semnificativ, mai exact cu aproximativ 19 mii și respectiv cu 23 de mii. Astfel, din totalul vizitelor efectuate la acești specialiști, reiese că moldovenilor le revine mai puțin de o vizită pe cap de locuitor.  

Specialiștii spun că observă această descreștere deja de câțiva ani. Nu starea de bine însă îi ține departe de moldoveni de doctori, dar sărăcia, sunt de părere specialiștii.  

„În mare parte, vin persoane care deja au dezvoltat probleme grave de sănătate, atunci când intervenția noastră este nesemnificativă. Spun că nu au bani, cu toate că serviciile nu sunt foarte scumpe. Trebuie însă să înțeleagă că profilaxia ochilor este foarte importantă”, susține Stela Babără, medic oftalmolog.

„E urât că oamenii sunt nevoiți să economisească atunci când vine vorba de sănătatea lor”, a mai adăugat aceasta.

  Moldova are tot mai mulți lucrători medicali invalizi. Anul trecut numărul acesta s-a mărit cu 220 de persoane 

Afecțiunile ochilor, inițial, se dezvoltă fără simptome, iar durerea apare abia atunci când boala a evoluat semnificativ, de aceea vizitele profilactice la medic sunt foarte importante, consideră specialistul. „Făcând măcar două vizite pe an la medicul oftalmolog, școlarii pot evita miopia, preșcolarii strabismul (privire încrucișată), iar adulții, în cel mai rău caz, pierderea nervului optic care duce și la pierderea vederii.

În cazul copiilor de vârstă preșcolară medicul poate observa primele simptome ale miopiei și poate recomanda exerciții pentru corectarea vederii. „Micuții ar putea evita privirea încrucișată, deoarece când aceștia cresc există situații când, din cauza unor probleme, un ochi se dezvoltă mai bine și altul mai rău, ceea ce duce la strabism”, explică oftalmologul.

Și adulții sunt îndemnați să meargă mai des la oftalmolog. Munca la calculator fără pauze poate provoca sindromul ochilor uscați și hemoragii la nivelul ochiului. Cei care stau mult în încăperi cu aer condiționat pot dezvolta tensiune intra-oculară, care poate distruge nervul optic. Odată distrus, acesta nu mai poate fi recuperat și duce la pierderea vederii.

La medicul gastroenterolog, anul trecut, au fost efectuate cu peste trei mii de vizite mai puțin, decât în 2012.  

„Oamenii știu puține despre sănătate, de aceea cred că o afecțiune se dezvoltă din moment ce apare durerea. Din această cauză vin foarte puțini la medic, anume pentru controale profilactice”, explică gastroeneterologul Ion Mihu.

  Harta globală a bolilor care curmă viețile oamenilor. Europenii mor din cauza bolilor de inimă și a cancerului

Potrivit acestuia, este nevoie de cel puțin două investigații anual, pentru a cunoaște nivelul de glucoză în sânge, de colesterol și nivelul de trigliceride. Cunoscând aceste analize, medicul poate recomanda măsuri pentru a evita anumite afecțiuni.

Aceleași investigații sunt necesare și în cazul unui control profilactic la medicul neurolog, acești factori fiind responsabili și de sănătatea creierului. Cu toate acestea, arată datele, anul trecut numărul vizitelor la medicul neurolog au scăzut cu peste șapte mii, față de 2012.

„Migrena și cefaleea sunt cele mai frecvente afecțiuni printre moldoveni, iar dacă nu le tratezi la timp acestea pot duce la alterarea creierului, adică la dureri permanente și alte complicații. În străinătate 50 la sută dintre pacienți vin anume pentru a afla care sunt factorii de risc pentru anumite maladii, ca să știe cum să-i evite. Ar fi foarte bine dacă și moldovenii ar face așa ceva, doar că la noi lipsește cultura medicală, iar oamenii vin doar cu boli grave”, afirmă neurologul Ion Moldovanu.

Acesta mai spune că principalii factori de risc a afecțiunilor neurologice sunt obezitatea, alimentația nesănătoasă, fumatul și stresul. Astfel, persoanele care știu că se expun acestor factori, specialistul le recomandă să efectueze vizite frecvente la medicul neurolog. 

 

 █ Articole relaționate: 

Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor 

Aproape 75 la sută dintre copiii de până la 5 ani, care mor acasă ori în prima zi de spitalizare, sunt de la sate. Intoxicațiile și traumele sunt cele mai frecvente cauze de deces 

Schimbă medicul pe internet, ziare și reviste. Aproape jumătate dintre moldoveni iau antibiotice în baza informațiilor din mass-media sau la recomandarea rudelor