Autor: Sorina David

Tot mai mulți lucrători medicali din Moldova devin invalizi din cauza condițiilor de muncă. Așa arată datele Sindicatului „Sănătatea”, potrivit căruia numărul lucrătorilor medicali invalizi este în continuă creștere. Potrivit raportului, în 2013 numărul acestora a crescut cu 220 de lucrători medicali, în comparație cu anul precedent. Astfel, numărul lucrătorilor medicali cu grad de invaliditate a ajuns în 2012 la 822 de persoane, iar anul trecut – a depășit 1.040 de angajați. Managerii spitalelor spun însă că în realitate această cifră ar fi de câteva ori mai mare.

În spitalul raional din Cahul muncesc 120 de medici și asistente medicale, dintre care 17 lucrători medicali sunt invalizi, potrivit informațiilor prezentate de secția cadre a spitalului. Cifra acestora ar fi însă mult mai mare, crede directorul spitalului, dar angajațiii evită să comunice această informație angajatorului.

„Invaliditatea este o informație confidențială. Cine vrea ne informează despre acest lucru, iar cine nu vrea - nimeni nu îl obligă. Majoritatea însă evită să ne spună că suferă de vreo maladie și că sunt invalizi, pentru că le e frică ca îi vom monitoriza mai strict, ca să vedem cum se descurcă la muncă. Vă asigur însă că nimeni nu face așa ceva. Cadre medicale și așa sunt insuficiente”, afirmă Anatolie Malcov, managerul Spitalului Raional din Cahul.

  Incidența dizabilității la medicii moldoveni este de două ori mai mare decât media pe țară. Specialiștii spun că principalele cauze sunt condițiile de muncă inadecvate și programul supraîncărcat 

Potrivit acestuia, cele mai frecvente maladii din cauza cărora lucrătorii medicali devin invalizi sunt problemele cardiovasculare și cele ale sistemului osteoarticular (boala oaselor și articulațiilor). Majoritatea au gradul III și II de invaliditate.

„Au probleme de sănătate, dar nu sunt într-atât de grave încât să nu poată munci. Nu avem niciun angajat invalid de gradul I. Sigur că ar trebui să muncească mai lejer, având în vedere starea de sănătate, însă din lipsă de bani toți muncesc pe funcții depline, unii chiar și prin cumul”, mai adaugă Malcov.

În Spitalul Raional Cimișlia, doar patru angajați au comunicat că sunt invalizi. Managerul spitalului spune însă că numărul acestora ar fi mult mai mare.

„Desigur că numărul lor este mult mai mare. Majoritatea lucrătorilor medicali sunt de vârstă mai înaintată, iar aceasta înseamnă că deja sunt unele probleme de sănătate, în special în cazul lucrătorilor medicali. Majoritatea celor care au comunicat că sunt invalizi au probleme cu sistemul osteoarticular”, susține Mariana Florea, medic-șef la Spitalul Raional din Cimișlia.

  La 84 de ani continuă să muncească. Aproape 30 la sută dintre doctorii din Moldova sunt pensionari, iar numărul lor crește pe an ce trece 

Cu toate acestea, mai spune Florea, medicii continuă să muncească în același ritm ca în tinerețe. Asta pentru că nici alocația de invaliditate și nici pensia nu este suficientă pentru întreținere.

În mare parte, creșterea numărului lucrătorilor medicali invalizi este generată de condițiile de muncă ale acestora, cred specialiștii.

„Lucrează peste program, au mai multe locuri de muncă, având în vedere salariul pe care îl au, iar cu anii aceasta influențează negativ asupra sănătății. Nici să mănânce normal nu pot, având în vedere condițiile din spitale. Așa ajung invalizi la 40 de ani”, afirmă Mihail Dudca, vicepreședinte al Sindicatului „Sănătatea”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în prezent, în Republica Moldova muncesc aproximativ 13 mii de medici și peste 27 mii 400 de asistenți medicali și infirmieri. 

 

 Articole relaționate:

Sănătatea publică, pe umerii nimănui. Specialiștii din cadrul acestui serviciu devin mai puțini pe an ce trece 

Specialitățile de care nu va mai fi nevoie în spitale după regionalizare. Aproape 200 de medici nu mai corespund necesităților, pe când 150 lipsesc

Încep testarea cu ei. Angajații Centrului Municipal de Sănătate Publică își fac screening-ul la diabet zaharat. Testarea va continua cu angajații din întreprinderile mari