Autor: Sorina Bujarov
Numărul cadrelor medicale din Moldova, care au atins vârsta de pensionare, dar continuă să muncească în sistemul de sănătate, este în creștere de la an la an cu cel puțin 100 de specialiști. Potrivit unui raport al Sindicatului „Sănătatea”, anul trecut în instituțiile medicale din țară lucrau 3.100 de medici și peste 4.300 de asistenți medicali pensionari. În 2011 numărul doctorilor era cu 100 mai puțini, iar cel al asistenților medicali cu peste 800.
La Spitalul Raional Nisporeni muncesc 8 medici pensionari. Cel mai în vârstă dintre ei este Vsevolod-Vladimir Omelcenco, care are 84 de ani. Bărbatul a muncit toată viața medic-radiolog și ftiziopneumolog la spitalul din raion.
„De cum am terminat studiile am venit și m-am angajat aici. Lucrez în spital mai mult de 55 de ani și sunt la pensie de 25 de ani”, afirmă doctorul cu o vocea plină de viață și fericit că l-a sunat un jurnalist.
Deși bătrânețile l-au cam ajuns din urmă, Vsevolod-Vladimir Omelcenco spune că se descurcă destul de bine cu volumul de muncă. Recunoaște că obosește repede, dar nu vrea să renunțe la serviciu. Spune că atâta timp cât va fi sănătos, va munci, indiferent de vârstă.
„Vârsta nu trebuie să fie un impediment. Eu am vrut să fiu medic toată viața, și asta fac. Viața nu se termină de îndată ce împlinești vârsta pensionării. Eu știu că oamenii au nevoie de mine, de aceea și continui să muncesc”, mărturisește doctorul.
Muncește din plăcere și spune că nimeni nu l-ar convinge să renunțe la meseria lui.
„O altă plăcere decât munca nu am. Nu lucrez pentru bani, să fi lucrat doar pentru bani, nu mai ajungeam eu la anii ăștia. Vedeți că și așa nu prea sunt medici prin raioane. Dacă am renunța noi, cine a mai munci?!”, se întreabă retoric doctorul.
În raionul Călărași situația e aproape aceiași. Directorul spitalului raional Silvia Bobescu spune că în instituție muncesc în jur de 10 medici pensionari. Cel mai în vârstă are 70 de ani.
„Avem mulțișori lucrători pensionari. Aproape în toate secțiile sunt. Cel mai bătrân, Ilie Covaliuc este medic-internist și are 70 de ani. A muncit toată viața în spitalul acesta, de aceea îi și este greu să renunțe”, spune directorul spitalului din Călărași.
Directorul spitalului mai spune că cei mai mulți pensionari din instituție continuă să muncească pentru că pensiile pe care le au nu le ajung pentru întreținere.
„Au muncit sărmanii o viață și au o pensie de nimic. E și normal că o să continue să muncească, dacă statul nu le răsplătește cum se cuvine munca de o viață. Plus la aceasta tinerii specialiști nu se prea grăbesc să vină în raion, trebuie să le mulțumim că mai continuă să muncească”, a mai adăugat Silvia Bobescu.
Medici pensionari pot fi întâlniți și în instituțiile medicale din raioanele de sud ale Moldovei. La Spitalul din Cahul muncesc 120 de lucrători medicali pensionari, dintre care 24 de medici, 38 de asistenți medicali și 50 de infirmieri și alți angajați. Cei mai mulți au trecut demult de vârsta pensionării, spune directorul spitalului, Anatolie Malcov. Majoritatea au între 70 și 80 de ani.
„Avem foarte mulți lucrători pensionari. Cel mai bătrân medic, spre exemplu, are 84 de ani, dar vede fără ochelari. Doamna doctor a lucrat ca oftalmolog toată viața aici. Majoritatea se descurcă bine, dacă nu ar fi făcut față, nu mai lucrau aici”, ne-a asigurat în final directorul spitalului din Cahul.
Potrivit raportului Sindicatului „Sănătate”, această categorie de angajați acoperă 30% și respectiv 19% din personalul medical din Moldova.
Articole relaționate:
Deficit de medici în sudul și centrul Moldovei. Nisporeni, Cantemir și Cimișlia – cele mai afectate
Policlinicile stomatologice din raioane, cu doctori la pensie