Redactor: Sorina David

Statele membre ale Uniuni Europenii vor cheltui anual aproximativ 31 de miliarde de euro pentru tratarea maladiilor provocate de diferiți perturbatori endocrini, cum ar fi ftalații, parabenii și pesticidele. De regulă, aceste substanțe chimice provoacă diabet și cancer, arată datele unui studiu realizat de Alianţa pentru Sănătate şi Mediu (HEAL).

Pentru a stabili costurile generate de perturbatorii endocrini, savanții au identificat şase tipuri de patologii care sunt generate de substanțele menționate și pentru care statele sunt nevoite să cheltuie mai mulți bani din bugetele lor, scrie AFP. Printre acestea se numără probleme de fertilitate, afecțiuni organelor genitale masculine, diferite tipuri de cancer - mamar, de prostată şi testicular, autism, obezitate şi diabet. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că între 2 și 5 la sută din totalul acestor maladii sunt cauzate de expunerea la astfel de substanţe, date confirmate și de un studiu american, publicat recent. În cercetarea realizată de specialiștii americani se mai arată că substanța bisfenol A, perturbator endocrin utilizat la fabricarea biberoanelor și a materialelor din plastic s-ar face vinovat de apariția obezității infantile.

Autoritățile europene se arată îngrijorate de faptul că numărul celor afectați de perturbaţiile sistemului hormonal, provocate de substanţele chimice, este într-o continuă creștere, în special în special în Franța.

  O substanță chimică ce se găsește în zeci de articole de uz casnic poate dubla riscul de avort spontan și crește riscul de infertilitate la bărbați 

 „UE trebuie să facă din sănătate o prioritate şi să interzică perturbatorii endocrini”, a declarat directorul HEAL, Genon Jensen, care a lansat un apel către oamenii de știință pentru a identifica cât mai repede „substanţele vinovate”, pentru ca acestea să fie înlocuite cu produse considerate sigure.

Vizată în acest studiu, Franţa a cerut la rândul ei Comisiei Europene să publice cât mai repede o definiţie a perturbatorilor endocrini, aşa cum s-a angajat la sfârşitul anului 2013. Comisia, însă a amânat decizia pentru al doilea trimestru al lui 2014. Anumite organizații au criticat dur această hotărâre, menționând că unele companii din industria chimică fac presiuni asupra Comisiei Europene.

Franţa a fost sprijinită în acest dosar de Suedia, Danemarca, Austria, Belgia şi Polonia. În urma demersurilor făcute de aceste țări, Comisia Europeană a publicat recent calendarul de elaborare a criteriilor de identificare a perturbatorilor endocrini.

  Substanţele toxice din mediu afectează abilitatea femeilor de a rămâne însărcinate 

Pe lângă bisfenol A, care are deja câteva interdicții de utilizare, lista presupuşilor perturbatori endocrini include substanțe folosite în detergenţi, obiecte din plastic, produse cosmetice, textile şi vopsele și numeroase alte substanţe, precum ftalaţi, parabeni şi pesticide.

Notă: Parabenii - sunt conservanți chimici folosiți în aproape toate produsele de îngrijire corporală. Pot avea ca efect alergii manifestate prin urticarie după aplicarea produsului respectiv. S-au găsit parabeni și în tumorile mamare, de unde și potențialul cancerigen al acestora.

Ftalații (Phtalates) – substanță chimică care se găsește în fixative de păr, parfumuri, ojă de unghiila, dar și alte produse. Aceștia se pot acumula în piele și pot duce la un risc ridicat de probleme reproductive.

Pesticide - substanțe sau amestecuri de substanțe ce conțin ingrediente biologic active împotriva dăunătorilor. Aceste substanțe sunt toxice pentru om.

Bisfenol A - compus organic folosit în fabricarea anumitor mase plastice.

 

 █ Articole relaționate:

Viitoarele mămici, între boală și neglijență. Mai mult de jumătate din femeile care au născut în 2012 sufereau de diverse maladii