Autor: Irina Papuc

Cea mai importantă regulă pe care trebuie să o respecte orice viitoare mămică este să se asigure, înainte de a concepe un copil, că este perfect sănătoasă. Se pare că femeile se gândesc la acest aspect în ultimul rând. Statisticile arată că peste 60 la sută dintre mămicile care au născut anul trecut sufereau de diverse maladii care nu erau relaționate cu sarcina. Mai grav este că numărul mămicilor bolnave este în creștere.

Din cele peste 31.600 de mămici aflate în 2012 sub supravegherea medicului mai multe de 60 la sută, adică 24.600, sufereau de diferite maladii. Cifra este în creștere față de anul 2011 cu peste 800 de cazuri. Medicii afirmă că neglijența mamelor afectează în primul rând fătul. „În ultimul timp constatăm că este în creștere numărul deceselor antenatale. Este o cauză a infecțiilor neasociate sarcinii”, afirmă profesorul în obstetrică și ginecologie, Valentin Friptu.

Potrivit medicului, cele mai întâlnite maladii înregistrate la viitoarele mămici sunt anemiile, cele cardiovasculare și urogenitale. „Anemiile fierodeficitare sunt cele mai frecvente, acestea pot provoca hipoxia la făt. Anii trecuți era interzis unei femei diagnosticată cu glomerulonefrită să nască. Acum este permis, în schimb copilul se naște cu imunitatea mai scăzută și este mai vulnerabil la infecții și boli”, afirmă medicul. El spune că tot mai puțini părinți vin să-și facă un control profilactic înainte de naștere și că neglijența, dictată de situația materială vulnerabilă, le fac pe femei să uite de regulile de sănătate.

„De cele mai multe ori vin din străinătate la un termen de sarcină deja înaintat, fără să fi stat anterior în evidență, fără să știe ce probleme de sănătate ar putea avea. Justificarea lor este că se gândesc de unde să ia bani să mănânce și cu ce își vor îmbrăca viitorul copil. Astfel, se mai întâmplă să lucreze și până la a noua lună de graviditate, fără odihnă”, mai adaugă medicul.

Raioanele unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de prezență la gravide a maladiilor neasociate cu sarcina sunt Glodeni, Șoldănești, Ungheni și Nisporeni. Potrivit datelor statistice oficiale, în Republica Moldova s-au născut în 2012 peste 39.400 de copii.

 

Articole relaționate:

20% dintre gravidele din Moldova nu se prezintă la doctor în primul trimestru de sarcină 

Aproape jumătate din femeile gravide din Moldova suferă de anemie 

Mai multe maternități raionale, aproape nefuncționale. Anual, se nasc câteva sute de copii, iar saloanele sunt deschise pentru câte o gravidă