Redactor: Sorina David
O nouă șansă pentru bolnavii care au beneficiat de un trasnplant de inimă. Medicii vor putea afla mai ușor dacă organismul acestora respinge sau acceptă organul transplantat, cu ajutorul unui simplu test de sânge, pe bază de ADN. Descoperirea le aparține cercetătorilor de la Stanford University Medical Center, SUA.
Prin intermediul acestui test de sânge doctorii vor putea afla, la scurt timp după operația de transplant, dacă organismul pacientului respinge sau nu inima transplantată, informează Foxnews. Specialiștii spun că testul este capabil să detecteze cele mai mici diferențe din ADN-ul donatorului cât și din ADN-ul beneficiarului, astfel încât să poată evalua care sunt șansele ca inima transplantată să supraviețuiască în noul organism.
Autorii inovației consideră că testul ar putea înlocui biopsiile miocardului, examen medical ce constă în prelevarea de fragmente de mușchi ale inimii pentru a fi studiale la microscop. În prezent, astfel de proceduri sunt efectuate în mod regulat, pentru a monitoriza dacă organismul respinge sau nu inima transplantată. Această metodă însă ar putea fi înlocuită de noul test, care se axeaxă pe detectarea celulelor de ADN care circulă liber prin sânge.
█ Cercetătorii moldoveni, premiați cu aur la o expoziție de invenții din România
Cercetătorii explică că în timpul unui transplant unele celule cardiace ale donatorului sunt atacate și ucise de către sistemul imunitar al beneficiarului. Fiind ucise, aceste celule eliberează materialul lor genetic în sângele beneficiarului de transplant. Astfel, dacă inima transplantată este respinsă de către organismul bolnavului, sistemul imunitar al acestuia va ucide un procentaj mai mare de celule cardiace, eliberând astfel un volum mai mare de material genetic în fluxul de sânge. În acest mod, medicii vor putea detecta dacă organismul respinge sau acceptă inima trasnplantată, fără alte teste medicale.
Specialiștii au efectuat și un experiment pentru a testa inovația lor, aplicând testul la mai mulți bolnavi care au beneficiat de un transplant de inimă. Astfel, s-a constat că în sângele pacienților care nu resping organul transplantat se eliberează doar un procent de material genetic al donatorului, iar în cazul pacienților ce au suferit mai multe crize de respingere a organului s-a depistat de patru ori mai mult material genetic al donatorului.
Pentru a fi siguri de aceste rezultate, specialiștii americani au mai efectuat un astfel de studiu pe 65 de pacienți cu transplant de inimă, de la care au fost colectate peste 560 de probe de sânge. Utilizând testul lor, ei au putut detecta cu precizie ce volum de material genetic al donatorului circulă prin sângele beneficiarului. Mai mult de atât, cercetătorii au putut să depisteze și tipul respingerii - respingere mediată de anticorpi și respingere celulară acută. Tot cu ajutorul acestui test oamenii de știință au fost capabili să detecteze semnele respingerii cu mult timp înainte ca biopsiile cardiace să înregistreze unele schimbări.
Cercetătorii spun însă că mai au de lucrat până când vor perfecționa testul elaborat. În mod deosebit, mai au de lucrat pentru a spori rapiditatea efectuării acestui test, deoarece în prezent divizarea celulelor ADN ale donatorului și ale pacientului durează aproape trei săptămâni.
„Ca un test să fie relevant acesta trebuie să dea un răspuns în 24 sau 48 de ore, nu în câteva zile. Mai avem de muncit la acest capitol, pentru că ne dorim ca acest test să poată da un răspuns la cel mult două zile”, afirmă Kiran Khush, coordonatorul studiului, profesor în medicină la Stanford University Medical Center.
Acesta mai spune că odată ce testul va fi perfecționat, acesta va putea fi utilizat nu doar în cazul transplantului de inimă, dar și în cazul transplantului de alte organe.
█ Articole relaționate:
O descoperire genetică oferă noi piste terapeutice în cazul cancerului cerebral la copii