Autor: Sorina David
Până pe 15 mai, 200 de rezidenți de la medicina de familie ar fi trebuit să semneze contracte de muncă cu Centrele de Sănătate din localitățile, unde au fost repartizați conform unui ordin al Ministerului Sănătății. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, deși atât rezidenții, cât și responsabilii de la Centrele de Sănătate spun că și-ar fi dorit să vină tineri specialiști în localitățile lor. Pe de o parte, ordinul Ministerului trebuie îndeplinit, pe de altă parte rezidenții sunt puși în situația să se împartă în două, pentru că la Chișinău au lecții de la care nu au voie să lipsească.
Orele practice se desfășoară la Chișinău, în instituțiile medicale unde Universitatea de Medicină are amplasate catedrele. Daniela este rezidență în a anul I la medicina de familie. Are doi copii și un venit lunar de o mie de lei. La salariul de rezident nici nu mai speră, de aceea vrea să se angajeze medic de familie, așa cum prevede Ordinul Ministerului Sănătății.
„Eu tare aș vrea să mă angajez medic de familie, pentru că nu am nicio sursă de existență decât bursa de rezident. Cei de la universitate ne-au spus că trebuia să semnăm contractele de angajare încă în luna mai, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Acum însă spun că nici ei nu știu nimic, pentru că ministerul nu le spune nimic”, afirmă tânăra.
Conform listei prezentate de Ministerul Sănătății, Daniela urma să fie angajată la Centrul de Sănătate din Mingir, raionul Hâncești. La o populație de 6.000 de persoane, aici muncește un singur medic, pe când necesarul este de patru specialiști.
„Eu am rămas uimită când am văzut că cei de la Mingir nici nu știu că la ei urmează să vină vreun medic rezident. Ei zic că nu i-a informat nimeni, însă au nevoie așa că mă așteaptă să merg acolo măcar de două ori pe săptămână”, povestește Daniela.
█ Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă
Responsabilii de la Centrul de Sănătate din Mingir confirmă că nu știau despre venirea unui medic rezident și că au aflat abia zilele trecute despre acest lucru. Tânăra spune însă că nu poate să meargă să muncească acolo, pentru că trebuie în același timp să fie prezentă la ore și la stagiile de practică de la Chișinău.
„Noi avem concediu doar o lună pe an, în august. În rest, avem lecții și stagii de practică, iar acestea trebuie să le faci acolo unde te trimite catedra. Spre exemplu, următorul ciclul, cel de pediatrie trebuie să-l facem la Institutul Mamei și Copilului, deci eu fiind din Chișinău, nu pot să merg la Mingir pentru a munci”, mai afirmă tânăra.
În aceeași situație este și Elena, rezidentă în anul I la medicina de familie. Conform repartizării, tânăra ar fi trebuit să fie angajată la Centrul de Sănătate din satul Beșalma, raionul Comrat. Aceasta însă spune că nici până acum nu a putut afla când trebuie să plece acolo.
„Am întrebat la catedră însă ne-au spus că nici ei nu știu. Cert este că noi nu putem să lipsim de la lecții și practică. Eu mă gândeam că în concediu, în luna august, o să merg la Beșalma și o să văd care-i treba, pentru că dacă nu facem noi acest lucru, nimeni nu ne spune și nu se interesează. Eu foarte tare aș vrea să merg să muncesc, mai ales că am nevoie de bani”, afirmă Elena.
De cealaltă parte, cei de la Centrul de Sănătate din Beșalma nu știu nimic despre venirea unui tânăr specialist. „Noi de multe ori am solicitat să ne trimită medic, pentru că avem nevoie de încă doi. Nimeni nu ne-a spus însă că trebuie să vină cineva. Niciodată nu am avut rezidenți aici și nici măcar nu știm cine ar trebui să ne anunțe despre aceasta”, spune asistenta medicală superioară, Svetlana Bogdan.
Am încercat să aflăm de la responsabilii de la Universitatea de Medicină cum s-a făcut repartizarea rezidenților de la medicina de familie în sate, dacă aceștia au concomitent lecții și stagii de practică. Nimeni însă nu ne-a răspuns. La fel de nereceptivi au fost și cei de la Ministerul Sănătății. Serviciul de presă ne-a informat că singurul specialist care știe când ar trebui să fie angajați totuși rezidenții de la medicina nu este disponibil.
Amintim că anul trecut Ministerul Sănătății a decis, de comun acord cu Universitatea de Medicină, să angajeze medici rezidenți din anul II și III de studii în satele unde aceștia lipsesc cu desăvârșire. În ordinul de repartizare a rezidenților din aprilie au fost adăugați și rezidenții de la anul I. Pentru a-i motiva să meargă la sate autoritatea a ordonat directorilor Centrelor Medicilor de Familie să se ocupe de „acomodarea” acestora și chiar să le pună la dispoziție transport pentru ca tinerii rezidenți să se poată deplasa la muncă și înapoi.
█ Articole relaționate:
Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern