Redactor: Virginia Dumitraș

Este vorba despre o femeie în vârstă de 30 de ani, din Chippenham, Wiltshirea, a cărei inimă este prea slabă pentru a pompa sângele în organism. Viața acesteia depinde de un echipament modern care cântărește mai mult de două kilograme și pe care-l poartă cu ea zilnic, într-o geantă.

Daniela Vargová a primit acest echipament după ce a suferit un stop cardiac, în luna iulie a anului trecut. Primele simptome au apărut în decembrie 2012 când a avut tuse severe și dureri în piept.

„Am știut că ceva era în neregulă pentru că abia puteam să fac lucruri cotidiene. În cele din urmă ne-am dus la spital și pe drum am avut un stop cardiac”, povestește femeia, citată de Daily Mail.  

A fost diagnosticată cu aritmii ventriculare - un ritm cardiac anormal - și i s-a spus că va fi ușor de gestionat și că totul va fi bine. „Dar, simptomele s-au întors și atunci am fost diagnosticată cu cardiomiopatie dilatativă, ceea ce înseamnă că inima mea e prea slabă pentru a pompa sânge în organism. Mi s-a spus că singura mea opțiune este un transplant de inimă, după care am fost transferată la Harefield Hospital. A fost atât de neașteptat și copleșitor. N-am mai auzit de cineva care ar fi avut vreun  transplant. Medicii i-au spus soțului că am o șansă foarte mică de supraviețuire și că ar trebui să sune familia mea”, își amintește femeia.  

  Povestea unui copil care are voie să mănânce doar cinci produse 

Potrivit specialiștilor, inima femeii funcționa doar în proporție de 10 la sută, motiv pentru care, după trei luni de spitalizare femeia a mai suportat un stop cardiac. A fost dusă de urgență în sala de operație, iar după ce pacienta s-a trezit, chirurgul a anunțat-o că va primi un dispozitiv de asistare a ventriculului stâng (LVAD).

„Am văzut un dispozitiv similar și la alți pacienți, iar asistentele mi-au explicat ce înseamnă și am înțeles cât de incredibile sunt, nu am putut să cred că și eu voi avea unul”, a mărturisit tânăra.

„Dispozitiv de asistare a ventriculului este o pompă mecanică de sânge, care este folosită pentru susținerea unei funcții a inimii.  El este folosit la pacienți ca Daniela, pentru care singura obțiune de a supraviețui este un transplant, iar această perioadă este cunoscută ca o «punte pentru transplant»”, explică doctorul Danielei, André Simon, director secției de transplant la Royal Brompton și Harefield NHS Foundation Trust.

Specialistul mai spune că dispozitivul permite pacienților să părăsească spitalul și să-și trăiască viața în continuare. Exact ca și în cazul Danielei. Astăzi ea este în viață datorită acestui dispozitiv modern – o pompă cu baterii care îi pune sângele în mișcare. Pentru că este nevoită să poarte dispozitivul tot timpul, femeia îl duce într-o geantă. Pompa o va ține în viață până când se va găsi un donator.

„Uneori mi se pare greu să port dispozitivul cu mine tot timpul. Este destul de ciudat să știu că sunt în viață datorită lui, dar știu cât de norocoasă sunt – mi s-a dat șansa de a trăi. Dacă nu aș avea acest aparat nu aș avea ocazia să fac toate aceste lucrurile mărunte în viață, pe care oamenii le iubesc”, susține femeia.

Deoarece aparatul este ascuns în geantă, oamenii nu realizează că Daniela are probleme cu inima, astfel își permite să petreacă timpul cu  familia și cu cei dragi, mai mărturisește tânăra.  

 █ Articole relaționate:

Ruben, copilul care a supraviețuit datorită unei inimi de vacă 

Intervenție chirurgicală inedită. Limba pacientului a fost înlocuită cu un muşchi din zona pectorală 

Băiatul care trebuie să poarte ochelari de soare tot timpul, pentru că are cristale în ochi. Boala îi poate curma viața