Autor: Irina Papuc

Compania Națională de Asigurări în Medicină și Ministerul Sănătății trebuie să modifice legislația în privința costului de asigurarea medicală obligatorie, pentru că este discriminatorie. Este decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea discriminării, după ce mai mulți avocați au depus o plângere. Dacă instituțiile responsabile nu vor face modificările necesare, avocații anunță că vor da statul în judecată.

Șapte avocați au depus o plângere prin care anunțau că regulamentele aprobate prin Hotărâre de Guvern și legislația în vigoare în privința mărimii și modului de achitare a poliței de asigurare medicală obligatorie sunt discriminatorii. Aceștia și-au susținut argumentele prin faptul că legea nu le acordă posibilitatea de a procura polița cu reducere, în comparație cu alte persoane care vor să se asigure. Totodată, avocații au mai spus că prevederile legislative sunt discriminatorii și pentru femeile avocate însărcinate. Acestea sunt obligate să prezinte dovada suspendării licenței de avocat pentru a putea beneficia de poliță pe perioada gravidității, nașterii și lăuziei, pe când femeile neangajate pot obține statutul de persoană asigurată înregistrându-se la medicul de familie.

Al treilea motiv de discriminare este și faptul că avocații nu pot obține polița de asigurare medicală gratuită în timpul îngrijirii copilului până la trei ani.

„Atunci când au fost făcute aceste modificări care ne pun pe același cântar cu notarii și executorii judecătorești, am bătut alarma, dar nu am fost auziți. Probabil se urmărea aducerea unui venit mai mare. Nu am putut interveni atunci, pentru că nu exista un consiliu format din experți care să facă o analiză detaliată. În lipsa ei am fi pierdut orice proces de judecată”, anunță avocata Violeta Gașițoi, una dintre petiționare.

█  Obligații de care se pot spăla pe mâini. CNAM nu se implică atunci când moldovenii asigurați au de suferit de pe urma doctorilor, deși este obligată să le apere interesele 

Discriminare pe statut profesional și avere

Avocata mai spune că modificările legislative care includ avocații în lista celor care procură polița în sumă fixă, a fost făcută fără a se ține cont de anumite particularități. „În cazul notarilor și executorilor judecătorești există o lege care prevede tarife stabile, avocații nu au așa lege. În plus, atât notarii cât și executorii au teritorii obligatorii pe care le au în gestiune, nu și avocații. Fie se introducea și în cazul avocaților tarife obligatorii și interziceau prin lege instanțelor judecătorești să le reducă, fie nu ne tratau în mod egal, pentru că suntem în situații diferite”, a mai adăugat avocatul.

Astfel, după o ședință în care a fost examinată petiția, dar și poziția oficială a autorităților, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea discriminării a stabilit că este vorba despre discriminare pe statut profesional și avere la determinarea costului polițelor de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru avocați, în cele trei situații invocate de petiționari și a făcut referire la legislația națională, precum și la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Legea cu privire la asigurarea egalității, dar și Constituția prevăd ca o persoană nu poate fi discriminată pe criterii de sex, religie, rasă, avere sau orice altă situație. De asemenea, consiliul a recomandat Ministerul Sănătății să-și revizuiască politicile și să vină cu un răspuns în termen de zece zile.

În cazul în care CNAM și Ministerul Sănătății nu vor efectua modificările propuse, avocații afirmă că vor merge în instanța de judecată.

  Cu polița în buzunar, dar fără bani. Moldovenii asigurați medical plătesc doctorilor din banii strânși la ciorap, împrumută sau vând ce au pe lângă casă

Președinta Consiliului, Oxana Gumennaia afirmă că decizia a fost trimisă ministerului cu întârziere și că instituția mai are timp să vină cu o reacție oficială. „În termen de două săptămâni, vom putea reveni cu detalii”, a precizat Gumennaia.

„Reducerile sunt stabilite de către Parlament”

Între timp, atât Ministerul Sănătății cât și CNAM au susținut în fața Consiliului că legislația nu conține norme discriminatorii. Ministerul Sănătății a invocat că „reducerile la procurarea polițelor de asigurare medicală, precum și cuantumul procentelor de reducere sunt decise de către Parlamentul Republicii Moldova”, respectiv nu poate face interpretări.

La rândul său CNAM a invocat că argumentele privind aspectele comparative dintre avocați, notari și executori judecătorești sunt „declarative și subiective”, având în vedere faptul că practică profesii libere, și că sunt pe picior de egalitate în privința obținerii unui venit stabil.

„Considerăm că un exemplu elocvent de susținere din partea statului s-a realizat printr-un șir de modificări operate la legislația procesual civilă, prin excluderea reprezentării în instanța de judecată de către persoane fizice nelicențiate, ceea ce garantează un nemijlocit flux de clienți pentru acordarea asistenței juridice de către avocați”, se mai arată în răspunsul CNAM pentru Consiliu.

 

  Articole relaționate:

O femeie se judecă de doi ani cu CNAM. Instituția refuză să-i activeze polița din mai multe motive, inclusiv din cauză că s-ar afla cu ea în litigiu 

Plăteşte pentru poliţă, dar nu o poate folosi. O femeie din Chişinău a fost „îndrumată” să-şi cumpere poliţa în sumă fixă, chiar dacă deja achită din salariu sub formă de contribuţie procentuală

CNAM-ul explică de ce se majorează prețul poliței de asigurare medicală. Fondul va acoperi și cheltuielile pentru operațiile de transplant și Programele de Naționale de tratament a TBC, HIV/SIDA