Autor: Sorina David

În timp ce în sute de sate din Republica Moldova nu există niciun medic, în acest an Ministerul Sănătății a repartizat unii rezidenți de la medicina de familie în localități unde nu este nevoie de doctori. Aceasta, cu toate că decizia de a repartiza rezidenți a fost luată cu scopul de a soluționa problema acută a insuficienței de doctori din sate. Problema însă nu a fost nici pe departe rezolvată, deoarece rezidenții din anul I și II au lecții și nu pot merge la muncă în localitățile unde au fost repartizați, iar unii rezidenți din anul III – au fost trimiși să muncească în sate unde sunt suficienți medici.  

În satul Bălăbănești, raionul Criuleni muncesc trei doctori, la o populație de peste 3.700 de locuitori. Potrivit șefei Centrului de Sănătate din localitate, acesta și este totalul necesar de medici prevăzut pentru numărul de oameni. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății a repartizat aici o rezidentă de anul III, pentru a munci timp de trei ani, conform contractului. Acum însă aceasta trebuie să-și caute un alt loc de muncă, pentru că medicul șef al Centrului de Sănătate nu intenționează să o angajeze.

„Nu pot să concediez un medic ca să-i fac loc unui rezident”

„Nu pot să concediez un medic ca să-i fac loc acestei tinere. Ea a făcut stagiul practic la noi, o cunoaștem, este specialist bun, însă nu avem cum să o angajăm. Sunt atâtea sate fără medici, nu înțeleg de ce a fost repartizată la noi”, a afirmat șefa Centrului de Sănătate din Bălăbănești, Veronica Iorovai.

 Repartizare de-a-ndoaselea. Rezidenții de la medicina de familie, obligați să muncească în sate, deși au lecții și stagii de practică la Chișinău 

Potrivit acesteea, de aproape doi ani, Centrul de Sănătate din localitate are medici suficienți. Asta pentru că administrația locală, împreună cu instituția medicală au făcut tot posibilul ca să atragă și să angajeze doctori, fără ca să aștepte ajutorul autorităților.  

„Ultimul medic care a fost angajat este din Vadul lui Vodă. E pensionar, însă noi nu aveam atunci medici suficienți și l-am convins să vină. Nu am vrut să ajungem în situația în care să rămânem doar cu un doctor, așa că ne-am apucat noi de căutat. Acum nu pot să-l concediez. Ar fi incorect”, mai susține Veronica Iorovai.

În timp ce unele Centre de Sănătate sunt nevoite să refuze unii medici de familie, pe motiv că nu au funcții vacante, în alte localități sătenii așteaptă și zeci de ani venirea unui doctor în localitate. În satul Bălăurești, raionul Nisporeni deja de câțiva ani nu mai muncește niciun medic. De sănătatea locuitorilor are grijă doar o asistentă medicală. De câteva ori pe lună mai vine și un doctor dintr-o localitate vecină pentru a consulta locuitorii satului.

 Rezidenții sunt eliberați din funcție și nu mai pot lucra prin cumul, la două instituții. Managerii spun că implementează ordinul Ministerului Sănătății 

„Oamenii își doresc foarte mult un medic”

„Oamenii își doresc foarte mult un medic. Cel din Zgăroaia vine doar de câteva ori pe lună. De cele mai multe ori, atunci când e perioada vaccinării copiilor. În rest, se descurcă fiecare cum poate”, afirmă Maria Divo, asistent medical în satul Bălăurești, raionul Nisporeni.

În aceeași situație sunt sute de sate din Moldova. În unele nu există nici măcar o asistentă medicală, nemaivorbind de medici. Din păcate însă, puține dintre aceste localități se regăsesc în lista în care s-au repartizat rezidenți de la medicina de familie.

Amintim că anul trecut Ministerul Sănătății a decis, de comun acord cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, să angajeze medici rezidenți în localitățile rurale unde aceștia lipsesc cu desăvârșire. Pentru a-i motiva să meargă la sate autoritatea a ordonat directorilor Centrelor Medicilor de Familie să se ocupe de „acomodarea” acestora și chiar să le pună la dispoziție transport pentru ca tinerii rezidenți să se poată deplasa la muncă și înapoi.  

 

 Articole relaționate:

Până la sfârșitul acestei săptămâni, peste 200 de medici rezidenți la medicina de familie urmează să fie angajați în sate 

Ping-pong cu medicii rezidenți. Ministerul Sănătății dă vina pe Universitatea de Medicină pentru faptul că tinerii nu și-au primit nici până astăzi banii promiși 

De luna viitoare, medicii rezidenți vor avea salariul de medic începător. În medie aceștia ar putea primi 2.300 de lei